Сега има чипови, а нема купувачи: Почна намалувањето на цените на новите автомобили

153

Прво имаше недостиг на автомобили поради кризата со чиповите, а сега има се помалку купувачи, па производителите на автомобили ја стимулираат побарувачката со попусти, дури и оние кои одамна не нудат попусти.

Купувачите на нови автомобили во Германија повторно очекуваат поголеми попусти, при што производителите нудат просечен попуст од 16,3 отсто за 30-те најпродавани нови автомобили, а уште повеќе за најпопуларните plug-in хибриди, покажува новата студија на Центарот за истражување на автомобили (CAR) во Дуизбург.

Овој тренд треба дури и да се зголеми во наредните месеци, со оглед на тоа што производителите го зголемуваат производството, а потрошувачите се загрижени за инфлацијата и растот на трошоците за живот.

Според CAR, Hyundai i30 е намален за цели 20 отсто во Германија, а на попуст е и Audi A3, пишува Revijahak.