Сестрите Андресен се најмлади милијардерки, а возат половни автомобили

281

Тешко е да се замисли некој да стане милијардер како тинејџер, но тоа беше реалноста за Норвежанката која наследи богатство во моментов проценето на 1,4 милијарди  долари, многу пред нејзиниот 20-ти роденден.

Александра Андресен, која денес има 23 години, прв пат се појави на списокот на Forbes на милијардери во 2016 година, кога имаше само 19 години. Forbes тогаш ја прогласи за најмлад милијардер во светот, иако реалити ѕвездата Кајли Џенер ја презеде титулата со своето козметичко кралство.

Сепак, додека Кајли поседува колекција на луксузни возила, Александра и нејзината сестра Катарина (24), кои како тинејџери наследиле милијарди долари богатство, наводно имаат поскромни желби кога станува збор за избор на автомобил. Во 2016 година, Катарина изјави дека нивните родители ги научиле да не живеат премногу екстравагантно, особено кога станува збор за нивните возила.

Нивниот татко го води семејниот бизнис, инвестициската компанија Ferd, која е една од најголемите приватни компании во Норвешка. Сепак, во 2016 година, Катарина возеше искористено Ауди што го купи како замена за голфот што го возеше нејзината баба.

Александра, од друга страна, рече дека активно гледа како да заштеди пари и покрај фактот дека поседува поголемо богатство од скоро сите нејзини врсници.

“Јас, всушност, заштедувам цело време, секогаш го правев тоа. Заштедувам кога добивам неделен додаток и заштедувам парични награди што ги освојувам на натпревари или ако добивам пари како подарок за роденден. Тоа значи дека можам да купам себеси работи што навистина ги сакам, како торба или чевли, без да барам пари од родителите “, рече Александра во интервју  во 2014 година.

Иако призна дека парите се “неопходност“, Александра во тоа интервју рече и дека не сакала парите да бидат “нешто што треба да се користи во изобилство“.

Денес, Александра Андресен е професионален џокеј и има освоено бројни меѓународни награди.Од друга страна, се чини дека Катарина ќе го следи стапките на нејзиниот татко, водејќи го семејниот бизнис, иако нивниот татко рече дека тој нема намера да ги присилува своите ќерки да бидат вмешани.

Фото: Facebook