Шампањ Marteaux Guillaume: Биологија на меурчиња

20

Во 2003 година, по завршувањето на студиите по енологија, Гијом постепено презема дел од семејниот бизнис. Од 75 ари на почетокот до 8 хектари денес, Гијом успеа да ја развие фармата благодарение на неговиот претприемачки дух и како мултидисциплинарен автодидакт.


Чувствителен и загрижен за својот тероар, за Земјата воопшто, како и за енергиите што го опкружуваат, Гијом направи избор, пред неколку години, да ја претвори својата активност во органско и биодинамично лозарство. Лозите се одгледуваат без синтетички хемикалии од овој почеток на разговорот.

Каде се наоѓа имотот географски?
Имотот Marteaux Guillaume се вкорени во Бонеил, мало село кое е наведено како светско наследство на УНЕСКО, јужно од Aisne (Ена)  и на западниот крај на регионот Шампањ. Вгнезден во шуплината на циркус од ридови, имотот открива силен и уникатен тероар.


Сместен во долината Марна, овој природен амфитеатар овозможува лозата да ги најде сите свои потреби за да цвета таму благодарение на разновидноста на почвите. Лозјето вирее на глинено-тиња, глинено-варовнички и глинени почви. Жила од песок го преминува ридот на лозјето, додавајќи разновидност на локалниот тероар ​​и давајќи им на вината сложени и оригинални карактеристики.
Благодарение на овој природен амфитеатар со пад од 120 метри и неговата идеална изложеност на југ/југоисток, лозите растат заштитени од ветровите што преовладуваат и даваат зрело, вкусно грозје.
Со своите лози кои произлегуваат од масовниот избор, сортата на грозје главно формирана на тероар е Пино Меуние, која денес успева со Пино Ноар и Шардоне. Во тоа време, селото веќе било познато по познатите бели вина, ценети од благородништвото на регионот.

Првично, Марсел Марто, дедото на Гијом, беше член на задругата. Потоа се диверзифицирал и станал расадник специјализиран за производство на лозови растенија шампањ, речиси 20 години. Токму тој ќе го пренесе ова know-how  масовниот избор, денес превземен од генерациите. Марсел плете силни врски со неговиот зет, Гилберт Ренард. И двајцата формираат нераскинлив пар во градот и во лозјето и заедно ја развиваат дејноста „расадник“. Помеѓу нив, тие го пренесуваат вкусот на занаетите на Земјата на Жоел, синот на Марсел и татко на Гијом. Подоцна, Жоел Марто и неговата сопруга Кетрин, тогаш лозари-соработници, биле под влијание на импулсот за независност на нивниот син Гијом. Во 1996 година, тие станаа производител-лозар и одлучија да произведат 100% домашен шампањ.

Кажете ни повеќе за мезонот?
Нашата куќа е приказна и наследство во најширока смисла. Благодарение на тревата и додавањето на природен компост што овозможува почвата да ја има оваа скапоцена рамнотежа и ова познато богатство што е биолошката разновидност и што се случува да биде почесна точка за имотот. Благодарение на масовниот избор што го направија првите генерации на имотот Marteaux, семејството одгледуваше здраво, робусно лозје, со добри имунитети, овозможувајќи му да биде што е можно поблиску до природата.
Тоа е и човечка авантура и секојдневна тимска работа. Нашите вработени верно нè поддржуваат со години:
-Кристел е кралица на педантноста. Таа ги разгалува нашите лози секој ден, лето и зима, со љубов и посветеност веќе 30 години!
-Левент е страста на младоста. Секогаш спремни и ентузијасти да го откријат и научат секој аспект од работата. Речиси 10 години, тој го дотерува своето искуство заедно со Гијом.
-Кристел е разноврсност. Енергична и ригорозна, таа е таа што ве пречекува, ги подготвува вашите нарачки побрзо од нејзината сенка и управува со комуникацијата на нашиот бренд.


Во семејниот имот на MARTEAUX, знаењето се пренесува од генерација на генерација…
Гијом е петти во низата кога го зазеде факелот на крајот од студиите во Lycée Viticole de la Champagne во Авизе. На 23-годишна возраст, Гијом изградил сопствена зграда за производство на вино и почнал да го меша сопственото куве. Страствен, тој цвета меѓу неговите лози и неговата винарија која бара од него секојдневно внимание. Во 2018 година, по многу години одржливо лозарство, лозјето премина во органска конверзија, а Гијом дури ја поттикна идејата понатаму, одгледувајќи ги своите лози биодинамички. И во септември 2022 година, т.е. по цели 3 години пренамена, Гијом официјално ја собира својата прва органска жетва.

Создавањето шампањ е и  мешањето?
Винификацијата се врши природно со многу мала содржина на сулфити, вистинскиот минимум за заштита на нашите шампањи, како и винификација без малалактична ферментација, што овозможува долго стареење. Дајте му време на шампањот да созрее така што ќе му дозволите да старее на фина талог помеѓу 4 и 8 години во нашите визби. Нашите вечни резерви, кои спиеја дваесет години во нивните шуми, се врска, врска помеѓу нашите различни не-винтиџ куве. „На крајот на краиштата, зарем не велиме дека старото вино ги учи најмладите да стареат?“

Што е со жетвата?
Во шампањ, бербата се врши исклучиво рачно. Со кревкото грозје се ракува и се притиска многу брзо веднаш по сечењето. Затоа, најмногу 4 часа по берењето, бербата се притиска нежно, што е можно побавно за да се задржи најдоброто од грозјето.

Биологијата продолжува во винаријата?
Ние сме заинтересирани да практикуваме нежна винификација и спонтана ферментација, без внесување (освен хомеопатски дози на природен сулфур) и користење на природни соеви на квасец. Без вештина или природа, куќата на MARTEAUKS Guillaume се стреми да користи многу мали дози на сулфити. Винификацијата се врши во однос на годишните времиња, месеците, метеоролошкото влијание и атмосферскиот притисок. Вината се почитуваат, а не се загреваат: што исто така го намалува нашето влијание врз животната средина. Ние не вршиме малалактична ферментација на имотот, тоа ни овозможува да ги одржуваме киселините живи: робусните вина значително се подобруваат со подолго стареење. Во подрумот на собата на бакар, телурична вена што поминува ја зафаќа кадата бр. 1: квасците од ова буре остануваат трајно во суспензија.

Ништо не се фрла на крајот?
Внимателно на циклусот на вино, флаширањето го вршиме во сончеви денови. Навистина, во ведар ден, исто и виното. Конечно во Шампањ, во согласност со зборовите на Лавоазие „Ништо не се создава, ништо не се губи, сè се трансформира“, валоризацијата на нуспроизводите е целосна:
– Аињите ќе се дестилираат, ќе се користат за козметика, а потоа како гориво.
– Семките од грозје ќе произведуваат масло, а потоа и козметички пилинг.
– Ќе се дестилираат вишоци од жетва за да се направи ратафија, на пример …

И конечно во визбата?
Нашиот парк од дабови буриња Сесиле продолжува да расте малку по малку. Овде не се бара дрвениот отпечаток во шампањот. Попрво размената на воздух помеѓу природните материјали, виното/дрвото, а со тоа и микрооксигенацијата е многу интересна во нашите очи и нашите пупки за вкус. Секое буре го носи својот уникатен личен допир: развиените ароми се многу различни во секое буре и ох, толку возбудливи. Згора на тоа, секогаш во потрага по новина, експериментирање и различност, вградивме тегла од песочник во нашиот парк од дабови буриња, со цел да оставиме куве да старее таму.


– Нема синтетички хемиски плевел
– Механичка обработка
– 100% домашни растителни лушпи
– Биодинамичка подготовка во бакарниот динамизатор: 500, 501 и Марија Тун
– Билни третмани
– Хомеопатијата
– Додавање природен компост
– Мелење на винова лоза за исхрана на почвата
– Создавање резервати за биодиверзитет: хотели за инсекти, засадување овошни насади околу виновата лоза (агрошумарство), неискосени површини и др.

 


Тука е  Marteaux Guillaume, во Бонеил, во регионот Шампањ. Овде, природата му дава зрели и сложени ароми на грозјето. Лозјето беше засадено во селекција од предците на Гијом и денес е во органска конверзија (BIO) веќе трета година. Во зима почнуваат да работат во Biodynamie – етикетирање во процес со Biodvvin. 100% домашни вина: свесни, сè уште набљудување и слушање на природата, производство на висококвалитетни вина, што е можно поприродни, изразувајќи го својот тероар.


BLANC DE BLANCS, БЕЛО ВИНО ОД БЕЛО ГРОЗЈЕ
Берба: 2017 година
+ 25% вечна резерва
Стареење: 5 години на талог
Моно-сортен, Шардоне: 100%
Винова лоза се наоѓа во Бонеил и Шарли-сур-Марн
Земја(и): глина-варовник, песок
Дозирање (лозов шеќер): 1гр/л
Сулфити: 48 mg/l
Нема малалактична ферментација
Нефинирано вино
Винификација: резервоар од нерѓосувачки челик + 58% дабово буре
3500 шишиња


Бонеил е прекрасно мало село во западниот дел на Вале де ла Марна. Ова село беше едно од 3-те пилот-села што го регистрираа Шампањскиот регион на списокот на наследство на УНЕСКО!
Вгнезден во вдлабнатина на долина и опкружен со лозје обесено на стрмни ридови, Бонеил и неговиот природен амфитеатар откриваат висок тероар. Во ова парче од рајот се одвива ода на Земјата: заштитена од ветер, винова лоза ужива во варовничка глина и лапорна почва.


Блан де Блан од чашата
Дегустација:
Фини меурчиња, златна боја со благо зелени рефлексии, фин и минерален нос, гурмански ароми, моќни и фини агруми нежно ќе ви ја исполнат устата. Глинено-варовничките почви и песочните соединенија му носат материја и тело, додека се во финост, без да го тежат.
Парови со храна и шампањ
Овој комплекс Blanc de Blancs ќе ја сублимира рибата со сос од путер, јадење со лангустини од остриги или друга морска храна, бело месо или кремасто телешко месо. Многу добро оди и со сирењата како што е Comté на возраст од 18 до 24 месеци. Почасти се !

Напис: Шампањ Marteaux Guillaume
Автор: Летиција Оливеира
Фотографии: CMG
Наслов: Биологија на меурчиња