Шеф на хрватски ланец си даде минималец – симболично е, сите сме во ова заедно

59

Извршниот директор на хрватскиот трговски ланец Pevex, Јурица Ловринчевиќ, до Надзорниот одбор доставил барање за намалување на неговата плата, како резултат на кризата предизвикана од епидемијата Ковид -19.

Тој потпиша договор според кој од 1 април 2020 година ќе му се исплати месечна плата од 520 евра, колку што изнесува најниската плата во Pevex.

“Јасно е дека споменатото намалување нема да има значителни финансиски ефекти за компанијата, но, пред сè, тоа е симболична порака дека интересите на компанијата се пред сопствените интереси. Со овој потег на солидарност, сакам да покажам како, особено во овие времиња на криза, Pevex е зад сите свои вработени и дека сите сме заедно во тоа“ рече Ловринчевиќ.

Фото:Facebook