Шефот на голема светска компанија најави огромни цени на горивата: „Мислам дека имаме проблем“

85

Џереми Веир, шеф на мултинационалната компанија Trafigura, еден од водечките светски трговци на суровини, е најновиот глобален бизнис лидер кој најави црно сценарио во втората половина од годината. Аналитичарите најавуваат и можен недостиг на гас, а се зборува и за недостиг на гориво. Како закана за економијата во втората половина од годината е и рецесијата.

Шефот на Trafigure предупреди дека пазарот на нафта оваа година би можел да достигне „параболична состојба“ со цени кои ќе се зголемат до рекордно високи и ќе предизвикаат забавување на економскиот раст, пишува Фајненшл тајмс.

Веир рече дека енергетските пазари се во критична состојба бидејќи санкциите за извозот на руска нафта по нејзината инвазија на Украина ги влошија веќе ограничените залихи создадени од долгогодишното недоволно инвестирање.

„Имаме критична ситуација“, рече Веир на конференцијата на „Глобалната управа на Фајненшл Тајмс“. „Навистина мислам дека имаме проблем во следните шест месеци… Кога ќе се појават овие параболични состојби, пазарите можат да се движат и тие можат да скокнат доста“, додаде тој.

Огромни цени на нафтата

Параболичното движење на пазарите генерално се дефинира како ситуација кога растечката цена нагло скока на невидени нивоа, како што е десната страна на параболичната крива.

Веир додаде дека постои голема веројатност цената на нафтата да се зголеми до 150 долари за барел или повеќе во наредните месеци со нарушен синџир на снабдување додека Русија се обидува да го пренасочи својот извоз на нафта од Европа.

Брент нафтата се тргува по цена блиску до 120 долари за барел, а досега достигна највисока цена од 147 долари кога владееше финансиската криза во 2008 година. Но, според најавите, сега таа цена би можела да се надмине и да остане на тоа ниво уште извесно време.

„Економијата сè уште не го доживеала најлошото од енергетската криза“

Извршниот директор на Trafigure беше последниот кој предупреди дека економијата сè уште не го доживеала најлошото од енергетската криза, со неколку начини за намалување на цените бидејќи веќе исцедените глобални залихи веројатно ќе станат помали доколку руското производство дополнително падне.