Шефот на OpenAI откри новости во врска со ChatGPT

20

Компанијата OpenAI беше прилично отворена за алгоритмот, машинското учење и множеството податоци што ги користеа за развој на популарниот модел на големи јазици ChatGPT. Сепак, откако ChatGPT беше објавен во јавноста, OpenAI ги складира сите податоци внесени од корисниците во своите бази на податоци за „понатамошна обука за вештачка интелигенција“. Во некои случаи, ова предизвика бес од застапниците за приватност, кои предупредија дека луѓето внесуваат податоци во системот кои не само што се доверливи, туку и претставуваат индустриски тајни.

Иако OpenAI беше на удар на критики поради ова, компанијата само потсети дека условите за користење на ChatGPT јасно наведуваат дека сите податоци ќе се складираат и ќе се користат понатаму.

Но, изгледа решија да ги променат работите. Во интервју за CNBC, шефот на OpenAI, Сем Алтман, објави дека неговата компанија повеќе нема да ги користи податоците на корисниците кои плаќаат за пристап до ChatGPT (односно пристапуваат преку API), за понатамошна обука на тој систем.

„Клиентите јасно сакаат да не тренираме за нивните податоци, па затоа ги сменивме нашите планови: повеќе нема да го правиме тоа“, рече Алтман.

Фото: Facebook