Шерил го водеше бизнисот додека Цукерберг играше, а брокерите сега се плашат за иднината на Фејсбук

50

По веста која стана главна во технолошкиот свет, а тоа е дека Шерил Сендберг поднесе оставка од функцијата оперативен директор на компанијата Мета, брокерите почнаа да поставуваат одредени прашања.

Сендберг го водеше Фејсбук, односно бизнисот, додека Цукерберг „морал да си игра со кул играчки“, пишува Марткетвоч во својот коментар и додава дека сега неговиот обид да направи „метаверс“ ќе се случи „без возрасен во собата“.

Кога Шерил Сандберг првпат се приклучи на Фејсбук во 2008 година, таа честопати беше нарекувана како „единствената возрасна личност во собата“ која може да му помогне на ко-основачот и извршен директор Марк Цукерберг, кој тогаш имаше само 24 години, да ја претвори во компанија од Волстрит.

Речиси една и пол деценија подоцна, Сендберг го објави своето претстојно заминување откако го исполни описот на нејзината работа како главен оперативен директор. Таа беше клучна сила во развојот на адвертајзинг бизнисот, кој сега го носи најголемиот дел од приходите на компанијата од повеќе од половина трилион долари, зајакнувајќи ги односите со големите огласувачи и малите бизниси додека моќната компанија за социјални медиуми се шири низ целиот свет.

Цукерберг е предмет на критики долги години, поради загрижувачката корпоративна структура која му дава целосна контрола врз компанијата, како и многу погрешни чекори на Facebook, кои се движат од слаба умереност на штетната содржина до закани за приватноста на корисниците и многу други проблеми.

Цукерберг рече дека Хавиер Оливан, актуелниот директор задолжен за развој, ќе продолжи да го води секторот наесен и дека ќе го замени Сандберг во дел од бизнисот, но не и во инфраструктурата на компанијата и не е јасно колку Оливан навистина ќе има влијание.