Шест од 10 компании во светот претрпеле хакерски напад на лични податоци во последните три години

14

Потрошувачите повеќе не се изненадени од нарушување на приватноста и нарушувањето на податоците и точно е дека обемот на кршење на податоците само зазема место. Според неодамнешната анкета на Битдефендер, шест од 10 компании претрпеле нарушувања на приватноста на податоците во последните три години.

До крајот на јули оваа година, скоро една четвртина експерти за безбедност на информации откриле дека компанијата за којашто работат претрпела прекршување на податоците само во првите шест месеци од годината. Овие бројки се алармантни, а процентот на напади во деловните активности, исто така, придонесува за целокупната слика за безбедноста на една земја. Бидејќи деловните активности продолжуваат да ја прифаќаат технологијата и управувањето со ИТ, тие стануваат сè по дигитално софистицирани, а во процесот се трансформираат техниките на хакерите.

Покрај тоа, стручните лица за информации, исто така, треба да се борат со премали буџети, како и недостаток на таленти и разбирање од страна на вработените и високиот менаџмент. Како резултат, деловните активности сега се соочуваат со поголем ризик од компјутерска безбедност отколку кога било досега. Доколку компаниите сакаат вистински да се заштитат од еволуција на заканите и на крајот да го заштитат идниот успех на нивниот бизнис, од витално значење е тие да разберат на кои прашања овие професионалци треба да одговорат. Препорачливо е да почнат не само да размислуваат за заштитен ѕид на системите, туку и што можат друго да сторат за да избегнат да станат потенцијална жртва на напад.

Менаџментот воопшто не е загрижен

Истражувањето покажа дека иако 57% од ИТ професионалците ја оценуваат својата компјутерска безбедност како многу добра или одлична, сепак компании кои се соочуваат со ризик од напад сè уште е реалност. Интересно е да се напомене дека 26% од ИТ професионалците сè уште веруваат дека прекршувањата на податоците се случуваат без управување да бидат свесни за тоа. Најголемите закани се кражба на идентитет преку Интернет или “ловење“ како техника.

ИТ професионалците не се загрижени само за сè покомплексната околина на закани, туку и со природните ресурси и несоодветната обука и недостаток на таленти и ресурси. Тимовите за компјутерска безбедност вложуваат големи напори да обезбедат заштита на нивните деловни активности, а вработените се добро образовани, а алармантниот број вели дека повеќе од половина (53%) од професионалците за безбедност размислувале да ја напуштат својата сегашна улога, како резултат на недостигот на финансирање и во однос на недостаток на стручен персонал кој може да биде вклучен во решавање на проблемите со безбедноста на информациите.

Ако деловните активности не започнат да инвестираат време, пари и ресурси во нивната интернет безбедност, последиците со кои се соочуваат потенцијално може да бидат штетни. Оваа година, не само што значително се зголеми бројот на казните, туку и подготвеноста да се зголеми вредноста на казните. На пример, во текот на летото МЦК најави астрономски казни од над 100 милиони евра на компании како British Airways за неуспех во заштитата на личните информации.