Што е „сценарио без слетување“ во економијата

72

Поимот за сценарио „без слетување“ за американската економија – наспроти тешко или меко приземјување – е најновата тема што доминира во дебатата меѓу економистите и стратезите.

Па што е тоа? Сценариото „без слетување“ вклучува економија која продолжува да расте и покрај најдобрите напори на Федералните резерви да ја намали инфлацијата со зголемување на каматните стапки.

И што значи тоа за инвеститорите и потрошувачите?
„Се работи за инфлација“, изјави претседателот на Bianco Research Џим Бјанко за Yahoo Finance Live.

„Она на што сакаат или се надеваат, и во ФЕД и на улица, е стапката на инфлација да достигне 2 отсто“, објасни тој. „Па, единствениот начин на кој ќе го направат тоа – барем се верува – е дека економијата забавува. И ако не забави, тогаш стапката на инфлација останува висока. И ако стапката на инфлација остане висока, ФЕД продолжува да планира дополнително да ги зголемува каматните стапки“.

Со оглед на импликацијата дека Банката на федерални резерви ќе продолжи да ги зголемува стапките додека не се смири инфлацијата – и, за возврат, економијата не се олади – некои набљудувачи тврдат дека не постои такво нешто како сценарио за „без слетување“.

„Бидејќи се наоѓаме во ова многу нестабилно опкружување и бидејќи има многу несигурност, сега сме во позиција да го толкуваме или нарекуваме она што го гледаме во економијата на различни начини“, изјави главниот економист на EY Партенон, Грегори Дако за Yahoo Finance.

„Ниту едно слетување нема смисла, бидејќи тоа во основа значи дека економијата продолжува да се шири и тоа е дел од тековниот деловен циклус и тоа не е посебен настан – тоа е само постојан раст“, ​​додаде Дако. „Дали тоа не значи дека ФЕД ќе мора повеќе да ги зголемува стапките и дали тоа не го зголемува ризикот од тешко слетување?

Настрана од дебатата за прецизната употреба на терминот, експертите се чини дека генерално се согласуваат дека неодамнешните податоци сугерираат дека ФЕД можеби ќе треба да ги зголеми каматните стапки повеќе од претходно прогнозираните.

Како што рече главниот економист на Apollo Global Management, Торстен Слок во новата белешка во саботата, „дојдовните податоци покажуваат дека остануваме цврсто во сценарио без слетување, во кое ФЕД дополнително ќе ги зголеми каматните стапки за да ја забави економијата и да ја држи инфлацијата под контрола. ”

Фото: pixabay