Што е заедничко за милијардерите кои сами стекнале богатство?

126

Секој од нив има свои преференции, личност и политика, но тоа не значи дека немаат некои сличности. Спроведени се многу студии за тоа дали постои „тип на претприемачка личност“, со различнии резултати.

Манфред Кетс де Вриј вели дека забележал многу од нив во својата работа како извршен тренер, психоаналитичар и професор по менаџмент, и дошол до некои заеднички особини, кои ги споделил во неодамнешниот блог пост на Insead, пренесува Inc.

Фокус на големи идеи

„Многу милијардери  кои сами го стекнале богатството имаат малку поинаков поглед на светот во споредба со обичните деловни луѓе. Тие се многу фокусирани и имаат големи идеи. Тие се исто така доста талентирани да замислуваат можни иднини. Заробени од прекрасна опсесија, тие интензивно се фокусираат на она што сакаат да го постигнат“, објасни Кетс де Вриј.

Сепак, тој предупредува дека доказите од реалниот свет сугерираат дека нивото на опсесија често има висока цена, па затоа „бидете внимателни што посакувате“.

Одлучност
Милијардерите не се откажуваат лесно. Кога се соочуваат со кризи и неуспеси, тие преземаат акција и продолжуваат понатаму.

„Тие не паѓаат во самосожалување и стануваат депресивни. Знаат и дека успехот не доаѓа преку ноќ. Имаат долгорочен временски хоризонт“, тврди Кетс де Вриј.

Вештини
Повеќето милијардери сфатија дека започнувањето на потфат не е активност што можат сами да ја направат, истакна Кетс де Вриј.

„Со оглед на нивните вештини, милијардерите имаат способност да ги убедат другите да ги исполнат нивните соништа. Освен тоа, критичарите не ги попречуваат, поради што не го прифаќаат „не“ за одговор и секогаш наоѓаат начини да ги заобиколат пречките пред нив“, објасни тој.

Неусогласеност
Тешко е да се видат можности што никој друг не ги гледа ако мислите исто како и сите други.

„Додека некои луѓе трошат време и енергија обидувајќи се да се вклопат со другите, супербогатите создаваат свој пат. Одењето спротивно на мислењето што преовладува не им е проблем. Всушност, многу од нив уживаат да пливаат спротивно на „струјата“. „На некои им е дури и непријатно кога се сомневаат дека нивниот начин на размислување е премногу мејнстрим“, пишува тој.

Самодоверба
Супербогатите „силно веруваат во сопствените способности“. Тие почнуваат да го гледаат успехот како резултат на нивните сопствени напори. Исклучително се самоуверени, убедени се дека можат да го решат секој проблем, изјави Кетс де Вриј.

Работна етика
Супербогатите се многу ориентирани кон достигнувања. Тие си поставуваат предизвикувачки цели и работат напорно за да ги постигнат. Што и да прават, тие го надминуваат повикот на должноста.

„Покрај тоа, не се задоволуваат лесно. Тие секогаш се водени од желбата да направат подобро“, вели Кетс де Вриес.

Силна интуиција
За разлика од корпоративните директори, супербогатите многу од своите одлуки ги носат врз основа на чувството на стомакот, а не на детална анализа.

„Некако тие се способни да го премостат јазот помеѓу свесниот и несвесниот дел од нивниот ум“, забележа Кетс де Вриес.

Толеранција на ризик
Милијардерите во создавање исто така знаат како да преземаат пресметани ризици, вели Кетс де Вриес.

Тие силно веруваат во изреката: „Нема храброст, нема слава“. За нив, одбивноста кон ризик не е начин до големи достигнувања.

„Истовремено, тие секогаш прашуваат како да ги минимизираат своите загуби. Со други зборови, тие се толерантни на ризик, но не се импулсивни“, заклучи тој.