Што го предизвика падот на акциите на технолошките компании?

21

Со оглед на неодамнешниот пораст на акциите од технолошкиот сектор, се очекуваше корекција, но малкумина очекуваа дека отрезнувањето ќе дојде толку брзо.

Но, тоа сепак се случи во четвртокот и петокот. Индексот Nasdaq падна за 600 поени или 5% во четвртокот и дополнителни 145 поени во петокот. Во еден момент, Nasdaq веќе се оддалечи 10% од рекордот со кој се пофали во средата, кога сè уште беше над 12.000 поени. Ваков дводневен пад немаше од март, кога започна епидемијата.

Оваа есен е од поинаква природа, веројатно е само малку поголема корекција по огромниот раст (Dow Jones се врати назад 60% во однос на март), пишува Seebiz.

Некои падови се многу видливи. Акциите на Tesla, кои го започнаа месецот на ниво од над 500 долари (компанијата направи поделба 1:5 на крајот на август), паднаа на 382  долари.

Акциите на Apple, исто така, значително паднаа и загубија 8% во четвртокот.

Фото: Freepik