Што продаде и купи Бафет изминатиот период

49

Ворен Бафет одамна рече: „Никогаш не се обложувај против Америка“ и се чини дека таа стратегија ја следи до ден-денес.

Имено, неодамнешните поднесоци на неговиот конгломерат Беркшир Хатавеј покажуваат инвестиција од 800 милиони американски долари во три големи американски градежни компании.

Минатата недела, акциите на Беркшир од класа А достигнаа историски максимум од 556.117 УСД, што е раст од 15,7% од годишно ниво и го надмина нивниот претходен рекорд поставен во март 2022 година.

Конгломератот објави заработка од 10,0 милијарди долари во вториот квартал, што е зголемување од 6,6% во однос на истиот квартал пред една година.

Три нови купувања
Сите три аквизиции беа компании за изградба на домови:

Д-р Хортон (726,5 милиони долари инвестиција)
NVR (инвестиција од 70,6 милиони долари)
Ленар Груп (инвестиција од 17,2 милиони долари)
Три продажби
McKesson Corp, компанија за големопродажба на медицинска опрема и фармацевтска опрема (продаден удел за 815 милиони долари)
Marsh & McLennan, консултантска фирма за ризик и осигурување (продадена акција за 67 милиони долари)
Vitesse Energy, производител на нафта и гас (продаден блок на акции за 1 милион долари)

Каде купува  Бафет 
Беркшир додаде нов удел во Capital One Financial – регионална банка со седиште во Вирџинија. Во текот на кварталот беа додадени околу 3,5 милиони акции, со што неговиот удел достигна речиси 1,25 милиони акции или 1,36 милијарди американски долари.

Акциите на Capital One Financial се зголемија за 17,4% од почетокот на годината и 26% од најниските во мај.

Berkshire продолжи да го зголемува својот удел во нафтената компанија Occidental Petroleum, каде што е најголем акционер. Конгломератот додаде повеќе од 12 милиони акции, зголемувајќи го својот удел на околу 224 милиони акции или 15,0 милијарди долари (или скоро 30% од компанијата).

Акциите на Occidental Petroleum пораснаа за 6,7% на годишно ниво.

Беркшир ги намали своите акции во пет акции во овој период, вклучувајќи:

General Motors: Го намали уделот за околу 45% на 750 милиони долари.
Global Life: Намален удел за повеќе од 60% до 290 милиони долари.
Activision Blizzard: Го намали уделот за 70% – Мајкрософт е подготвен да го купи производителот на видео игри за 95 долари по акција.
Global Life: Намалување на акциите за 7% на 123,1 милиони акции.
Celanese: Изложеноста е намалена за 39% на 666 милиони долари.

Најголеми удели на Беркшир:

  • Apple: 51%
  • Bank of America: 8,5%
  • American Express: 7,5%
  • Coca-Cola: 6,9%
  • Chevron: 5,5%
  • Occidental: 3,7%
  • Kraft Henz: 3,8%
  • Moody’s Corp: 2,4%
  • HP: 1,0%
  • Сè останато: 10,2%