Што се случува со фармацевтските компании кои произведуваа вакцини против Ковид

110

Како што стивнува пандемијата, биотехнолошките компании Moderna, Pfizer и Biontech се преориентираат главно на производство на вакцини против рак.

Компанијата Biontech, која се прослави со својот иновативен производ за време на пандемијата на корона вирусот, смета дека нејзината вакцина го губи својот потенцијал на пазарот, па размислува за големи инвестиции во технологии за развој на онколошки производи. Нејзините деловни резултати потврдуваат дека таа е во право. Приходите на Bintech веќе извесно време се намалуваат – во 2021 година беа 20,5 милијарди долари, во 2022 година беа 18,6 милијарди долари, а се очекува да бидат уште помали оваа година. Причината за тоа е падот на побарувачката за вакцини.

Затоа германската компанија полека се свртува кон други извори на приходи, по примерот на Pfizer и Moderna. Минатата година произведе дури 14 mRNA технологии за борба против ракот, кои сега се во фаза на тестирање. Biontech ќе се обиде да го стимулира имунолошкиот одговор на ракот со своите нови производи.

Pfizer ја „отвори торбата“ за борба против ракот
Компанијата Pfizer, која беше партнер со Biontech во производството на mRNA вакцини против ковид, исто така ја „отвори вреќата“ кога станува збор за развојот на технологии за борба против ракот. Пред две недели ја купи компанијата Seagen за дури 43 милијарди долари, најмногу поради технологијата која ги таргетира малигните клетки.

Имено, Seagen произвел супстанца која кога ќе влезе во човечкото тело работи како водена ракета – ги наоѓа и уништува канцерогените клетки, притоа штедејќи ги здравите клетки. По потпишувањето на договорот за купување, извршниот директор на Pfizer, Алберт Бурла, изјави дека тие не ги купиле златните јајца, туку гуската што ги несе златните јајца.

Модерна работи на различни лекови
Модерна, голем конкурент на споменатите две компании на пазарот за вакцини против Ковид, најде и нови пазари. Таа сега работи на развој на дури 48 различни програми. Некои од нив сè уште се однесуваат на Ковид, односно развој на вакцини за нови типови на овој вирус, но на нејзината листа се и вакцини против меланом, против грип, против ретки метаболички болести…

Неодамна влезе во стратешко партнерство со биотехнолошката фирма Generation Bio за развој на невирусни генетски лекови. Оваа соработка, исто така, се очекува да доведе до развој на нови терапии со нуклеинска киселина.

Фото: Pixabay