Швајцарија ќе ги чува досиејата на колапсот на Credit Suisse доверливи 50 години

63

Парламентарната истрага за колапсот на швајцарскиот банкарски гигант Credit Suisse ќе ги држи доверливи неговите досиеја половина век, објави Ројтерс. Според извештајот, истражната комисија ќе ги предаде своите досиеја на швајцарската Федерална архива по повеќе од вообичаените 30 години за да обезбеди доверливост во случајот, кој се фокусира на активностите на швајцарската влада, финансискиот регулатор и централната банка во итно преземање на Credit Suisse.

Објавата предизвика загриженост во Швајцарското историско друштво, при што неговиот претседател Саша Зала, наводно, напишал до комисијата дека „ако истражувачите сакаат да ја анализираат банкарската криза од 2023 година, пристапот до датотеките CS ќе биде непроценлив“. На првиот редовен состанок во Берн минатата недела, Ројтерс ја цитираше комисијата дека „сите учесници кои присуствуваат на состаноците и испрашувањата се обврзани со обврска за тајност, не само членовите на комисијата, туку и самите испитаници“.

Беше издадено предупредување за „недискреција што ја отежнува работата или го нарушува кредибилитетот на комисијата и може да има негативни последици за швајцарскиот финансиски центар“.

Credit Suisse, втората по големина банка во Швајцарија, во последните години се соочи со низа скандали, правни проблеми и одлив на клиенти. Во 2022 година, банката пријави нето загуба од 7,3 милијарди франци (8,5 милијарди долари). Овој март, нејзиниот најголем инвеститор, Саудиската национална банка, објави дека нема да може да обезбеди финансиска помош поради регулаторните и законските ограничувања, пренесува Банкар.ме.