Швајцарскиот банкарски гигант UBS започнува со откуп на акции во износ до 2 милијарди долари

18

Во вторникот швајцарската банкарска групација UBS објави нова програма за откуп на акции во износ до 2 милијарди долари, од кои годинава се очекува да се реализираат до една милијарда долари.

„Како што претходно беше најавено, во 2024 година очекуваме да откупиме до една милијарда долари од нашите акции, почнувајќи со завршувањето на спојувањето на UBS AG и Credit Suisse AG, што се очекува до крајот на вториот квартал“, велат од банката. се вели во соопштението.

„Нашата амбиција е откупот на акции да го надмине нашето ниво пред стекнување до 2026 година“, истакнаа тие.

Новата програма следи по завршувањето на откупот во 2022 година, при што беа купени 298,5 милиони акции. Тоа претставуваше 8,62% од нејзините акции во вредност од 5,2 милијарди долари, според UBS.

Програмата за откуп на акции на банката за 2022 година беше склучена минатиот месец.