Силен раст на оперативниот профит на Беркшир Хатавеј

22

Беркшир Хатавеј во саботата објави голем пораст на оперативната заработка во четвртиот квартал, благодарение на огромните добивки во осигурителниот бизнис, додека нејзината готовинска залиха се зголеми на рекордно ниво.
Конгломератот со седиште во Омаха објави оперативни приходи — кои се однесуваат на профитот од неговите осигурителни, железнички и комунални претпријатија — од 8,481 милијарди долари во кварталот што заврши во декември. Тоа е за 28% повеќе од 6,625 милијарди долари во однос на периодот од претходната година.

За целата 2023 година, тоа донесе оперативна заработка до 37,350 милијарди долари, што е за 17% повеќе од 30,853 милијарди долари претходната година.

Беркшир, исто така, имаше 167,6 милијарди долари во готовина во четвртиот квартал, што е рекордно високо ниво што ги надминува 157,2 милијарди долари што конгломератот ги чуваше во претходниот квартал.

Акциите на Беркшир од класа А пораснаа за приближно 16% оваа година.