Силен раст на Волстрит, американската инфлација се намалува

22

На Волстрит, цените на акциите во четвртокот го забележаа својот најголем дневен скок во последните две и пол години, бидејќи податоците за слабеењето на инфлациските притисоци ги поттикнаа надежите за забавување на темпото на зголемување на каматните стапки од страна на американската централна банка.

Dow Jones порасна за 3,70 отсто, на 33.715 поени, додека S&P 500 скокна за 5,54 отсто, на 3.956 поени, а индексот Nasdaq порасна за 7,35 отсто, на 11.114 поени. Силниот скок на индексот е благодарение на податоците дека во октомври инфлацијата падна од септемвриските 8,2 на 7,7 отсто, најниско ниво од јануари и пониско од очекуваното.

Ова ги поттикна надежите дека зголемувањето на каматните стапки дава резултати и дека во наредниот период американската централна банка ќе го забави темпото на зголемување на клучните каматни стапки. „Ова е многу важна информација. Во последните месеци се шпекулираше дека инфлацијата го достигнала врвот, а пазарот е фрустриран што податоците не го покажуваат тоа. За прв пат, сега е видливо во податоците“, вели Кинг Лип, стратег во Baker Avenue Asset Management.

Се очекува темпото да се намали
Откако ФЕД ги зголеми клучните каматни стапки за агресивни 0,75 процентни поени четврта сесија по ред на почетокот на ноември, аналитичарите очекуваат забавување на темпото. Вчера, пред објавувањето на извештајот за инфлацијата, се проценуваше дека има 52 отсто шанси ФЕД да ги зголеми каматните стапки за поблаги 0,50 процентни поени во декември, а сега тие изгледи достигнаа 85 отсто.

Како резултат на тоа, приносите на американските обврзници значително паднаа, а падна и курсот на доларот во однос на најважните валути.

Така, приносите на 10-годишните обврзници се лизнаа за околу 0,30 процентни поени, на 4,32 отсто. Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на американскиот долар во однос на другите шест најважни светски валути, падна за повеќе од 2 отсто, што е негов најголем дневен пад од 2009 година. Сето ова беше поддржано од берзата.

Скок на акциите на технолошките гиганти
„Податоците за падот на инфлацијата ги поддржаа надежите дека циклусот на зголемување на стапката се ближи кон крајот. Поради ова, цените на акциите во оние сектори кои се многу чувствителни на движењето на каматните стапки нагло се зголемија“, вели Тим Кортни, аналитичар во Exencial Wealth. Така, технолошкиот сектор вчера беше меѓу најголемите добитници. Цените на акциите на Tesla, Apple, Microsoft, Meta, Amazon и Nvidia скокнаа меѓу 7 и 14 отсто.