Силен раст на Волстрит

48

На Волстрит, берзанските индекси силно пораснаа во средата, откако американската централна банка ги зголеми каматните стапки во согласност со очекувањата, а нејзиниот претседател Џером Пауел рече дека темпото на зголемување на каматните стапки може да се забави во иднина.

Dow Jones порасна за 436 поени, или 1,37 отсто, на 32.197 поени, додека S&P 500 скокна за 2,62 отсто, на 4.023 поени, а индексот Nasdaq порасна за 4,06 отсто, на 12.032 поени.

ФЕД ги зголеми каматните стапки втор месец по ред

Очекувано, на вчерашната седница ФЕД ги зголеми клучните каматни стапки за дополнителни 0,75 процентни поени, втор месец по ред, на опсег од 2,25 до 2,50 отсто.

Зголемувањето на каматните стапки за вкупно 1,5 отсто за два месеци претставува најагресивно заострување на монетарната политика од 1990-тите. На овој начин ФЕД се обидува да ја потисне инфлацијата, која во моментов лебди на највисоките нивоа во последните повеќе од 40 години, над 9 отсто.

Инвеститорите, пак, беа охрабрени од изјавата на претседателот на ФЕД, Пауел на прес-конференцијата дека понатамошните потези на централната банка ќе зависат од идните економски показатели и дека се очекува забавување на затегнувањето на монетарната политика.

„По дополнително заострување на монетарната политика, во наредниот период веројатно ќе биде соодветно да се забави тоа темпо додека не ги анализираме вкупните ефекти од прилагодувањето на нашата политика врз економијата и инфлацијата“, рече Пауел.

Инвеститорите се плашат од рецесија

Тој рече дека растот на економијата забавува, но дека не е во рецесија, на што, меѓу другото, укажува и силниот пазар на труд. Имено, инвеститорите стравуваат дека агресивното зголемување на каматните стапки ќе ја турне економијата во рецесија.

„Пауел конкретно не најави натамошни зголемувања на каматните стапки на сесијата во септември, па инвеститорите се надеваат дека циклусот на раст на цените на парите доаѓа до крајот. Пазарот беше поттикнат и од подобрите од очекуваните квартални деловни резултати на компанијата, откако тие очекувања беа значително намалени во последните месеци“, вели Џим Полсен, стратег во The Leuthold Group.

Меѓу најголемите добитници вчера беа акциите на Alphabet и Microsoft, при што цените скокнаа за приближно 7 отсто, откако технолошките гиганти објавија подобри од очекуваните резултати за вториот квартал.

Ова го поттикна целиот технолошки сектор, па така најмногу порасна индексот Nasdaq, кој е преполн со технолошки акции.

Цените на акциите вчера пораснаа и на европските берзи. Лондонски FTSE индекс зајакна 0,57 отсто, на 7.348 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 0,53 отсто, на 13.166 поени, а париски CAC 0,75 отсто, на 6.257 поени.