Сименс планира да инвестира 150 милиони долари во фабрика за висока технологија во Тексас

60

Siemens AG, германскиот технолошки гигант, во петокот објави дека инвестира 150 милиони долари во нова фабрика за производство на електрична опрема со висока технологија во Далас-Форт Ворт, Тексас.
Фабриката ќе помогне во напојувањето на центрите за податоци и критичната инфраструктура на САД.

Производството во новиот објект Форт Ворт се очекува да започне во 2024 година, подготвувајќи се за целосна работа во 2025 година. Фабриката ќе биде изградена и управувана со користење на напредни производствени алатки на Сименс, вклучително и дигитална двојна технологија и високотехнолошка автоматизација за да се обезбеди највисок квалитет, нивоа на ефикасност и одржливост, објави компанијата.

Инвестицијата се очекува да овозможи забрзан раст во центрите за податоци во САД, поттикнат од експоненцијалното усвојување на генеративната вештачка интелигенција (ВИ).

Исто така, ќе се обезбеди безбедно функционирање на критичната инфраструктура. Оваа инвестиција особено ги поддржува долгорочните клиенти во просторот на центарот за податоци, каде што се очекува побарувачката да расте за околу 10% годишно до 2030 година.

Со ова, Сименс би ја исполнил својата глобална инвестициска стратегија од 2 милијарди евра за 2023 година, која има за цел да поттикне раст, иновации и издржливост, објави компанијата.

Сименс претходно најави инвестиција од 220 милиони долари во фабрика за производство на шини во Северна Каролина за зајакнување на американската инфраструктура и мобилност, чија изградба моментално е во тек. Дополнително, компанијата инвестира во две фабрики за производство на електрични производи во Гранд Прери, Тексас и Помона, Калифорнија, со што вкупната инвестиција во САД оваа година ќе се зголеми на 510 милиони долари.

Инвестициите се очекува да создадат вкупно околу 1.700 работни места во САД.