Сингапур воведува масовно роботи, нема доволно луѓе

30

Бизнисите во Сингапур почнаа да распоредуваат роботи за извршување на низа задачи, од следење градилишта до скенирање на полиците на библиотеките, бидејќи не можеле да најдат луѓе за време на пандемијата.

Просперитетниот град-држава во голема мера се потпира на привлекување странски работници, но меѓу декември 2019 и септември 2021 година, нивниот број се намали за повеќе од 235.000, според локалното Министерство за труд. Статистиката покажува дека ограничувањата за дистрибуција на Ковид-19 го забрзале темпото на автоматизација и воведувањето нови технологии од страна на компаниите.

На пример, на едно од градилиштата на Gammon, добро познатиот Boston Dynamics Spot Robot ја скенира областа за да го процени напредокот и да испрати податоци до контролната соба. Според портпаролот на компанијата, цитиран од Ројтерс, сега се бара само едно лице да ја процени ситуацијата со помош на робот, наместо двајца кои претходно ја извршувале работата рачно.

Gammon смета дека недостигот на работници предизвикан од пандемијата сè уште продолжува, како резултат на што се развиваат и имплементираат автономни системи.

Во меѓувреме, локалната Национална библиотека откри два роботи способни да ги скенираат ознаките на 100.000 книги складирани на полици – околу 30% од целата колекција. Со тоа се намалува оптоварувањето на персоналот кој претходно работел мануелна работа на организирање книги.

Производството на Сингапур користи 605 роботи на 10.000 вработени – градот-држава е на второто место во светот според обемот на имплементација на такви системи по Јужна Кореја, која има 932 роботи на 10.000 вработени, според податоците за 2021 година од Меѓународната федерација за роботика.

Сепак, експертите забележуваат дека широко распространетата пенетрација на роботите веројатно нема да биде целосна – сè уште има потреба од „човечки допир“ во многу активности во областа на услугите.

Фото: Pixabay