Сите трик прашања на интервју за работа имаат вистински одговор

305

На разговор за работа сите сакаме да оставиме добар впечаток, но сеедно се плашиме како сето тоа ќе испадне, а најмногу не плашат прашањата што би можеле да ни ги постават.

Повеќето разговори содржат неколку кругови на многу слични прашања. Како по правило, првиот круг вклучува прашања во врска со искуството, поранешниот работодавач, односот со колегите на поранешното работно место и мотивацијата да аплицираат за работа. Вториот круг се состои од прашања што ги откриваат карактеристиките на личноста и се концентрираат на карактеристиките потребни за работата за која сте аплицирале, а во третиот круг ќе мора да кажете зошто би биле добар кандидат за работата. Звучи едноставно, но често психолозите користат игри или трикови прашања за да имаат поширок впечаток за вас. На пример, за тоа што мислите за себе, како функционирате под притисок, како комуницирате со други луѓе.

И фактот дека сте вознемирени и дека можеби не реагирате совршено за време на интервјуто, не треба да претставува проблем.

Овие клучни работи што би требало да ги имате на ум пред интервју за работа.

  1. Првиот впечаток е најважен дел од секој разговор за работа. Впечатокот што ќе го оставите на соговорникот е поважен отколку што мислите. Подгответе се претходно во неколку смислени реченици да ги наброите најважните информации по кои сакате да бидете запаметени.
  2. Вашиот стисок при ракувањето и говорот на телото многу откриваат за вас.
  3. Доколку постои можност, терминот за разговор за работа нека биде наутро или претпладне. Луѓето преферираат работи што порано ќе им се врежат во меморијата.
  4. Подгответе тактика на уверување. Обидете се да го придобиете лицето кое ве интервјуира да ви открие зошто се одлучило да ве повика токму вас на разговор.
  5. За да извлече што повеќе од вас, лицето што ве интервјуира може да се послужи со неколку трикови: прашањата ќе ги протне низ приказни или анегдоти, ќе изнесува морални убедувања, ќе поставува високи очекувања и ќе ја преиспитува вашата самодоверба.
    Можни трик прашања

Како се согласувавте со вашиот поранешен работодавец? Одлично, се разбира, на никој не му е потребен кавгаџија. Но, можете да кажете дека не секогаш се согласувавте за идеите што треба да се применат во бизнисот, но благодарение на конструктивната атмосфера, обично излегувавте со добри решенија.

Што би рекле поранешните колеги за вас? Одлично, се разбира. Верувате дека сте запаметени како коректен и пријатен колега. Но, можете да кажете дека можеби сте работеле заедно премногу долго и понекогаш сте биле во ситуација кога рутината ве ограничувала. Ова е, во исто време, добра причина за промена на работното место.

Вашите најголеми успеси на поранешната работа? Посочете проект или промена за која сте заслужен. Договоривте добра зделка, направивте промени што ја забрзуваа работата на компанијата или успешно управувавте со мал тим на луѓе.

Која е твојата најголема предност? Кој е вашиот најголем недостаток? Вашата најголема предност треба да биде да го искористите вашиот недостаток позитивно. Ако ви биде поставено едно од овие прашања, одговорете веднаш на другото. На пример: “Сè уште не сум работел на компјутерска програма што ја користи вашата компанија, но работев на претходните верзии и брзо ги усвојувам промените“.

Зошто да ве вработиме вас? Време е да ја заокружиме приказната. Потсетете го испитувачот за вашите најсилни страни. Покрај формалното образование и вообичаеното искуство, може да имате и некои дополнителни предности. И со друга реченица, покажете дека ја цените компанијата во која аплицирате за работното место.

Фото: Pixabay