Ситигруп започнува со отпуштања

18

Ситигруп наскоро ќе започне со отпуштања во корпоративната ремонт на извршната директорка Џејн Фрејзер, дознава CNBC.

Оние кои се засегнати ќе вклучуваат раководители на кабинет, директори и некои вработени од пониско ниво, велат луѓето. Кратењата ќе бидат проширени на повеќе помлади кадри до февруари, додаваат тие.

Потегот следи по временската рамка поставена од Фрејзер во меморандум од 13 септември. Таа најави пет нови сектори чии раководители директно ѝ одговараат, што резултираше со заминување на неколку високи директори. Следната фаза од исклучувањето ќе биде „комуницирана и имплементирана до крајот на ноември“, а „конечните промени“ ќе бидат направени до крајот на март 2024 година, рече тогаш Фрејзер.

Фрејзер е под притисок да го подобри Ситигруп, кој е заглавен во пад на акциите бидејќи бројот на вработени и трошоците се зголемија во последниве години. Главниот извршен директор, кој ја презеде функцијата во март 2021 година, се наоѓа во клучен момент бидејќи се соочува со длабок скептицизам на инвеститорите дека банката може да ги исполни целите за перформанси што ги постави минатата година.