Скратеното работно време во Германија во пораст поради енергетските грижи

40

Со зголемувањето на цените на енергијата, повеќе од двојно се зголеми бројот на луѓе кои работат со скратено работно време во Германија оваа есен.
Ова главно влијае на индустријата, објави во петокот институтот Ifo со седиште во Минхен. Според извештајот, вкупниот број на вработени на таканаречената краткорочна работа – владина шема според која работниците се испраќаат дома од компании во финансиски проблеми, но не ги губат своите работни места – се зголемил од 76.000 на 187.000 меѓу август и ноември.

Индустриските компании главно аплицирале за работа со скратено работно време: според Ifo, бројот на работници со скратено работно време таму се зголемил од 59.000 на 151.000.

„Конкретно, енергетските индустрии и автомобилската индустрија се повеќе прибегнуваат кон намалено работно време“, рече Себастијан Линк, истражувач на Ifo.

Во споредба со ситуацијата пред една година, која беше тешко погодена од пандемијата, вкупниот број на работници со скратено работно време е значително помал од ноември 2021 година, кога компаниите пријавија хонорарна работа за 750.000 вработени.

Проценката се заснова на истражувањата на германската економија на институтот Ifo и бројките на Федералната агенција за вработување.