Словенечка пошта тестира испорака на пакети со дронови

20

Поштата на Словенија го изврши првиот пробен лет со дрон за испорака на пакети, во соработка со словенечката компанија VanDron. Ова е првиот чекор кон обезбедување испорака на итно потребни пакети со беспилотни летала до области каде што конвенционалните возила не можат да ги испорачуваат брзо и ефикасно, објави СТА.

Како што изјавија од националниот поштенски оператор Пошта Словенија, многу компании ширум светот веќе успешно користат беспилотни летала за испорака на разни пакувања.

Според извршниот директор Томаж Кокот, компанијата сака активно да се вклучи во процесот на изготвување на регулативи со кои се регулира летањето и работењето на беспилотни летала во Словенија, со јасна цел да се најдат нови деловни можности.

Технологијата тоа го овозможуваше долго време, но прописите што го регулираат воздушниот простор се пречка. Во Европа во моментов има малку простор за маневар за да се овозможат вакви големи испораки.

“Потенцијалната употреба на беспилотни летала при испорака е голема: испорака на лабораториски примероци до и од оддалечените области, испорака на стоки од бродовите до копното, дури и испорака на производите купени преку Интернет до крајните потрошувачи. Гледаме голем потенцијал тука во Поштата на Словенија, исто така, за сегментот на испорака преку онлајн купување“, рече Кокот.

Главните предности на користењето беспилотни летала на поштата на Словенија вклучуваат намалување на загадувањето, оптимизирање на логистичките патишта и брза испорака на основните добра и материјали до тешко достапните и оддалечени области.

Фото: Pixabay