Словенечки Petrol ќе почне да наплатува за полнење на електрични возила

11

Словенечката енергетска компанија Petrol од понеделник ќе почне да го наплатува користењето на нивните полначи за електрични возила по седум години обезбедување на таа услуга.

Компанијата соопшти дека тоа е важен чекор за понатамошен развој и проширување на инфраструктурата за полнење електрични автомобили во регионот, додавајќи дека има намера да инсталира повеќе од 1.300 станици за полнење до 2025 година.

За возачите кои наплатуваат возила на полначи до 22 киловати, цената ќе биде 25 центи за киловат час.
Корисниците ќе плаќаат за услугата преку системот (OneCharge) врз основа на потрошената енергија.

Фото: Petrol