Словенечкиот пазар на капитал најповолен во регионот

18

На словенечката берза, многу добри деловни резултати за првата половина од годината објавија двете најголеми осигурителни компании.

Врз основа на тековните операции и земајќи ја предвид проектираната ситуација, Групацијата Триглав очекува дека годишниот профит до 2021 година ќе биде во планираниот опсег помеѓу 85 и 95 милиони евра, додека Сава Ре забележа полугодишна нето добивка од 43,5 милиони евра или 82,3 проценти од планираната добивка за оваа година.

Акциите на Групацијата Триглав и Сава Ре оваа година веќе добија вредност од 18, односно 56 проценти, не земајќи ја во предвид исплатата на дивиденда во јуни. Накратко, и покрај годинешниот пораст на цените на акциите на двете најголеми домашни осигурителни компании, и двете остануваат добри инвестиции во однос на нивните добри перформанси и споредливи компании во странство, пишува Илирика.

Интересни инвестиции на домашната берза, покрај двете осигурителни компании, сепак вклучуваат компании како Крка, НЛБ, Цинкарна Целје, Телеком Словенија и Петрол.

И покрај годинешниот раст од 33% (без дивиденди), домашниот пазар на Првата котација на берзата во Љубљана е по сите показатели најевтиниот пазар во регионот, кој може да се пофали со најниска задолженост, многу високи дивиденди и добри изгледи за понатамошен раст.