Словенија добива голема банкарска групација – OTP банка ja презема NKBM

34

Унгарската групација OTP банка потпиша договор за стекнување 100% удел во Nova Kreditna Banka Maribor (NKBM), втора по големина банка во Словенија, за да стане водечки банкарски играч на словенечкиот пазар.

OTP ја купи банката од Apollo, американски приватен капитален фонд и Европската банка за обнова и развој. Вредноста на договорот не е обелоденета, но Ројтерс објави дека купувачот може да плати околу милијарда евра за NKBM. Се очекува да биде финализиран во вториот квартал од следната година во очекување на регулаторно одобрување.

OTP веќе е сопственик на SKB Bank, која ја купи од француската Societe Generale за 323 милиони евра според договорот потпишан во 2019 година. Во комбинација со NKBM, OTP ќе контролира околу 29% од пазарот мерено според вкупните средства и ќе го престигне актуелниот лидер на пазарот, НЛБ банка.

Аквизицијата на OTP не само што е една од најголемите трансакции досега во словенечкиот банкарски систем, туку ја прави Унгарија еден од најголемите странски инвеститори во Словенија.

Фото: Pexels