Словенија е меѓу земјите од ЕУ со најголем пад на продажбата на мало во март

24

Обемот на трговијата на мало во еврозоната во март е намален за 1,2 отсто на месечно ниво, а во Европската унија за 1,1 отсто. Во споредба на годишно ниво, обемот на трговската размена падна за 3,8 и 4,1 отсто, објави во саботата Евростат.

Од година во година, Словенија е меѓу земјите на ЕУ со најголем пад на продажбата на мало во март, која изнесува 12,8 отсто, објави SEEbiz.

Во споредба на месечно ниво, обемот на малопродажбата на храна, пијалаци и тутун во еврозоната падна за 1,4 отсто, а на непрехранбени производи за 1,1 отсто. Во меѓувреме, продажбата на моторни горива порасна за 1,6 отсто. Во ЕУ продажбата на храна, пијалаци и тутун е намалена за 1,2 отсто, а непрехранбени производи за 1,1 отсто. Продажбата на моторни горива е зголемена за еден процент.

Меѓу земјите за кои Евростат имаше податоци, најголем месечен пад е забележан во Летонија (-2,7 отсто), Германија и Полска (и двете -2,4 отсто) и Луксембург (-1,9 отсто). Најголем месечен раст забележаа Романија (+2,9 отсто), Португалија (+2,3 отсто) и Ирска (плус еден отсто). Во меѓувреме, во Словенија е забележан месечен раст од 0,3 отсто.

На годишна основа, продажбата на храна, пијалаци и тутун во еврозоната е намалена за 6,8 отсто, а продажбата на непрехранбени производи за 2,2 отсто. Продажбата на моторни горива е за 3,5 отсто поголема од март минатата година. Во ЕУ, продажбата на храна, пијалаци и тутун е намалена за 6,6 отсто на годишно ниво, непрехранбени производи за 3,2 отсто, а продажбата на моторни горива е зголемена за 2,8 отсто.

Во споредбата за една година, најголем пад забележаа Естонија (-13,5 отсто), Унгарија (-13,2) и Словенија (-12,8 отсто). Европските статистичари бележат најголем раст во Шпанија (+10,8 отсто), Романија (+7,2 отсто) и Кипар (+5,6 отсто).