Словенија најавува изградба на гасовод до Унгарија

29

Словенија планира да изгради гасовод што ќе пренесува алжирски гас до Унгарија. помагање на Будимпешта да ја прекине својата зависност од руските фосилни горива, рече словенечкиот премиер Роберт Голоб.

Словенија минатиот месец потпиша договор со Алжир за увоз на гас преку постојните гасоводи низ Италија. Љубљана склучи договор за испорака на 300 милиони кубни метри годишно, што и овозможува да го намали увозот на руски гас за една третина, пишува Фајненшл тајмс.

„Да ја подадеме истата рака на нашите источни соседи, вклучувајќи ги и Унгарците. Унгарија е целосно зависна од рускиот гас, но не е единствената. Австрија е во слична позиција. Соседите треба да помогнат во решавањето, тие не можат сами“, изјави Голоб во интервју за британски весник.

Земјите од ЕУ се обидуваат да се одвикнат од увозот на руски гас до 2030 година. Унгарија изгради врски за увоз на гас со сите свои соседи, освен Словенија, а 85 отсто од гасот се уште се испорачува од Русија, соопшти унгарското Министерство за надворешни работи. Неговиот главен извор е гасоводот Турски тек преку кој Гаспром испорачува гас преку Турција и Балканот, вклучително и Србија.

Будимпешта обезбеди изземање од плановите на ЕУ за воведување ограничувања на увозот на руски гас и се согласи на дополнителни испораки, а ЕУ и НАТО истакнуваат дека Будимпешта одржува непријатно блиски врски со Москва.