Словенија со програма за борба против корупцијата

5

korupcijaСловенечката влада вчера донесе мерки за сузбивање, откривање и прогон на корупција. Се шират подрачјата на кои ќе се истражуваат можните појави на корупција. Ќе се водат антикорпупциски истраги околу недовршената темоцентрала ТЕШ 6, во банките со големи загуби и истраги на локално ниво, пишува Seebiz.

Минатата година полицијата во Словенија поднела скоро 3.000 пријави за стопански криминал, што е 50% повеќе од 2012, а штетата од пријавите се проценува на 190 милиони евра.