Словенија: Зголемените цени на горивата ја зголемија побарувачката за електрични велосипеди

42

Побарувачката за велосипеди нагло порасна во Словенија минатата недела, кога моторните горива значително поскапеа, пишува порталот Ceneje.si.
Конкретно, зголемен е интересот на онлајн-купувачите за електрични велосипеди и скутери.

Ceneje.si ги спореди податоците за навиките за купување на потрошувачите во целиот регион на Централна и Источна Европа и откри дека, како и во Словенија, побарувачката за велосипеди значително се зголеми минатата недела во други земји, вклучувајќи ги Хрватска, Унгарија, Словачка, Чешка и Романија.

Само минатата недела побарувачката на електрични скутери во Словенија е зголемена за 60 отсто, а на електрични велосипеди за 48 отсто. Минатата недела, повеќе од една недела претходно, 70 отсто од словенечките потрошувачи сакаа да купат трекинг велосипед преку Интернет.

Слични се бројките и за другите земји од Централна и Источна Европа. Побарувачката за електрични велосипеди во Хрватска и Унгарија се удвои минатата недела, при што во Чешка, Словачка и Романија се зголемија за околу половина. Порасна и побарувачката за електрични скутери, а потоа следуваат класичните велосипеди и скутери.