Словенците масовно продаваат поплавени автомобили

40

Во неодамнешните поплави во Словенија, водата оштети многу автомобили. Во последните денови сопствениците ги продаваат овие возила забрзано, дури и повеќе од половина поевтино.

Сепак, дали е препорачливо да се купи таков автомобил?

Неодамна на најголемиот словенечки интернет портал за продажба на возила, Avto.net, се најдоа бројни поплавени автомобили. Продавачите на возила може да наведат дека автомобилот е поплавен при објавувањето.

Во моментов на страниците се нудат повеќе од 90 возила, вклучувајќи ги и оние што се во возна состојба, како и оние што не се. Цените на тие автомобили често се и повеќе од 50 отсто пониски од цените на возилата кои не биле потонати, пишува N1 Словенија.

Автомобилските експерти велат дека е подобро да се избегнува купување на таков автомобил. Но, важно е и за каков автомобил се работи, а пред сè колку и до каде стигнала водата.

Ако е стара кола со помалку електроника, проблемот може да биде помал, но ако е понова кола, проблемот е поголем. Особено ако водата навлезе во самиот автомобил.

„Замислете како го потопувате вашиот лаптоп во матна вода. Таков компјутер најверојатно никогаш повеќе нема да работи беспрекорно. Можеме да го исчистиме, но не можеме да ја отстраниме водата и калта што влезе внатре. Исто така, надворешноста на возилото може да се исчисти, но многу потешко е да се исчисти водата и калта што навлегла во сите пори“, велат експертите.

Некои теренски возила се дизајнирани да возат на вода, но имаат и ограничување на висината на водата низ која можат да возат. Во последните поплави во Словенија најмногу беа поплавени обичните возила и теренските возила кои се заштитени само од помала изложеност на вода. Автомобилите имаат канали за испуштање на оваа вода, но понекогаш навлегувањето на вода во електронскиот систем може да предизвика блокирање на овие канали.

Фото: Pixabay