Сноуден: Користете криптовалути, не инвестирајте во нив

14

Едвард Сноуден, истакнат „свиркач“ и претседател на Фондацијата за слобода на печатот, гледа поголема вредност на криптовалутите во нивната употреба, отколку како инвестиција.

„Јас користам Bitcoin (BTC) за да го користам. Во 2013 година, користев Bitcoin за да плаќам за сервери под псевдоним”, рече Сноуден во саботата во виртуелен појава на Consensus 2022 на CoinDesk во Остин, Тексас. Тој стана познат во 2013 година кога објави доверливи информации за следење на американски граѓани од страна на Агенцијата за национална безбедност.

„Генерално, не ги охрабрувам луѓето да ги инвестираат своите пари во криптовалути како технологија, а тоа е она што ме оддалечува од многу луѓе во заедницата“, додаде тој.

Сноуден, исто така, ја бранеше крипто-индустријата наспроти критиките, кои беа упатени на почетокот на овој месец од група технолошки експерти, кои ги внесоа криптовалутите и блокчејн технологијата во писмо до американските законодавци, со цел да се спротивстават на напорите за лобирање на индустријата.

Сноуден рече дека верува оти потписниците намерно погрешно ја разбрале крипто-индустријата, рециклирајќи голем број исти наследени аргументи кои биле изнесени многу пати во минатото.

„Писмото е аргумент во корист на статус кво“, рече Сноуден. „Има толку многу начини да се одговори на сите нивни грижи. Сите луѓе кои ја потпишаа оваа изјава, би можеле да ја разберат оваа индустрија. Тие секако треба да го направат тоа“.

Сноуден, сепак, изрази восхит кон криптографот Брус Шнајер, еден од водечките потписници на писмото, за неговата работа во областа на криптографијата. Но, Сноуден ги опиша многу од луѓето кои го потпишаа писмото како „плодни јавни тролови“.