Софтбанк изненади со квартална загуба

13

Јапонскиот инвестициски гигант „Softbank“ забележа нето загуба од 477,6 милијарди јени (три милијарди евра) во првиот квартал од фискалната година, додека аналитичарите очекуваа добивка од 73 милијарди јени (465 милиони евра). Групацијата беше изненадена од големиот пад на вредноста на акциите на нејзините инвестиции, а негативно се одрази и слабиот јен.
Во истиот период минатата година групацијата имаше нето добивка од 761,5 милијарди јени. Во меѓувреме, прометот на гигантот минатиот квартал падна за 0,9 отсто на годишно ниво на 1.560 милијарди јени.

Во минатото, Softbank инвестираше многу во компании ширум светот кои се занимаваат со нови технологии, што ги направи нејзините финансии ранливи на движењата на пазарот, пренесува француската новинска агенција АФП.

Неговите деловни резултати многу флуктуираа во последниве години, а тој беше силно погоден од Кина со нејзината политика на строга контрола врз технолошкиот сектор.

Загубите се забележани на сметка на падот на вредноста на акциите на Alibaba, Deutsche Telekom и T-Mobile US, соопштија при објавувањето на деловните резултати.

Сепак, по пет квартали загуби, нивната поделба на Vision Fund, преку која инвестираа во некои од најголемите и најперспективните имиња во Силиконската долина, оствари профит минатиот квартал.

Фото:Facebook