Сорос: Европа треба да има нерви, Путин уценува со гас

31

Преговарачката позиција на рускиот претседател Владимир Путин „не е толку силна како што изгледа“ и Европа има срце против него, вели милијардерот инвеститор Џорџ Сорос.

Во писмото до италијанскиот премиер Марио Драги, Сорос рече дека Путин „очигледно ја уценува Европа“ заканувајќи се, или всушност ускратувајќи ги испораките на гас.

„Тоа го направи минатата сезона. Го стави гасот во складиште, но не го испорачувашр во Европа. Тоа создаде недостиг, ги зголеми цените и донесе многу пари, но неговата преговарачка позиција не е толку силна како што изгледа“, напиша Сорос.

Русија неодамна ја прекина испораката на гас за Финска, тврдејќи дека земјата не плаќа за тоа во рубљи. Овој потег дојде откако Хелсинки ги објави своите намери да се приклучи на НАТО.

Бугарија и Полска исто така престанаа да добиваат руски гас пред неколку недели.