Совети за кариера кои е подобро да ги избегнувате

54

Без разлика дали советот доаѓа од член на семејството, професор или претпоставен кога станува збор за најдобриот следен чекор за вашата кариера, само слепо следење на советите на другите може да биде катастрофално. Иако е убаво секогаш да бидете благодарни за туѓа помош, важно е да научите како да разликувате добри совети за кариера од лоши. Хафингтон пост праша неколку експерти за кариера кои лоши совети слушнале или добиле. Ова се шест од најчестите.

Аплицирајте само за работни места за кои сте целосно квалификувани
Ова е лош совет бидејќи описите на работните места не се нужно реални и често се пишуваат како „листа на желби“ од гледна точка на работодавачот, објасни Синтија Понг, основач на Embrace Change, консултантска фирма за кариера.

„Многу луѓе, особено луѓе од недоволно застапени групи или со нетрадиционални кариери, може да се откажат од сопствената апликација бидејќи не ги исполнуваат сите наведени критериуми“, сведочеше Понг.

Само затоа што на списокот за работни места е наведено вашето преферирано образование не значи дека навистина ви е потребно. На пример, во 2017 година, Accenture, Grads of Life и Harvard Business School спроведоа анализа на 26 милиони огласи за работа и 600 анкети меѓу бројни директори. Тие откриле дека 67 отсто од огласите за работа бараат најмалку диплома, но само 16 отсто од вработените кои веќе биле на тие работни места ја имале таа диплома. Овие резултати се потсетник дека многу работни места всушност не бараат високо образование за да успеат, и покрај тоа што компаниите го рекламираат.

Наместо да се исклучите од трката уште пред да се обидете, советува Понг, подобро е „да се пријавите доколку ги исполнувате повеќето клучни квалификации“.

„Изберете работа што ја сакате и нема да морате да работите ниту еден ден во животот“
Пораката зад оваа изрека е дека со страста за одредена област, тешкотијата на работа ќе исчезне. Но, не постои еден правилен начин да се чувствувате за вашата работа. Сосема е нормално работата да биде само плата која го финансира вашиот живот надвор од неа. Дури и работните места од соништата кои се исполнети и значајни имаат тешки денови, тесни рокови, стресни состаноци и можност за исцрпување.

Мора да останете на работа најмалку една година
Претпоставката дека колку подолго останувате на едно работно место, толку посигурен и поодговорен ќе изгледате пред другите работодавци е застарена. Иако е точно дека некои работодавци ги доживуваат оние кои често ги менуваат работните места како нелојални, има многу повеќе кои разбираат дека е нереално да ја работиш целата своја кариера во само една компанија на таков нестабилен пазар на труд.

Харлени Васкез, тренер за кариера, рече дека се обидела да го следи советот да „издржи“ кога ја започнувала својата кариера како социјален работник. „Се сеќавам колку лошо се чувствував и идејата дека морав да страдам една година само придонесе за уште поголема фрустрација. Сè беше уште полошо со фактот дека веќе имав сменето неколку работни места и се чувствував виновна поради тоа, но во ред е да ја дадете приоритет на сопствената среќа. Ако некој не е среќен на работа, треба да истражува други опции“, смета Васкез.

Покрај тоа, искуството во неколку различни области може да биде предност.

„Работодавците денес често бараат кандидати кои имаат различно искуство, се справиле со различни предизвици и покажале способност да се прилагодат на новите средини и брзо да учат“, рече тренерот за кариера Ебони Џојс.

Направете се себеси незаменливи
Пораката зад овој совет е дека ако работите напорно за да бидете што поефективни на работа, вашата компанија ќе ги награди вашите напори и ќе ви помогне да успеете. Можеби е утешно да се верува, но произволното отпуштање на талентирани поединци ги покажува очигледните проблеми со овој начин на размислување.

„Мислам дека поради овој совет, луѓето може да се чувствуваат како да имаат барем одредена контрола врз тоа што ќе прави компанијата, но вработените немаат апсолутно никаква контрола ако компанијата одлучи да затвори или намали оддел“, рече тренерот на раководството Фиби Гевин.

Наместо да го следите советот „да бидете незаменливи“, Гевин советува дека вработените треба да се фокусираат на градење на нивната отпорност за отпуштање. Тоа можат да го направат со штедење за „црните денови“ и вложување напор за вмрежување, за полесно да ја напуштат работата која не е за нив.

Работете повеќе за поголемо признание
Често, од професионалците се бара да извршуваат неплатени задачи или да преземат дополнителни одговорности бидејќи тоа може да биде добро за нивната кариера.

„Ваквите барања доаѓаат со ветување за зголемено искуство или зголемена видливост, но она што често се занемарува е дека вработениот често не добива институционална поддршка за напредок“, коментира Сили Хоршам-Братвејт, тренер за кариера и лиценциран психолог.

Хоршам-Братвејт рече дека го послушала овој совет и преземала дополнителна работа и обврски, но тоа не и помогнало во кариерата.

„Се чувствував девалвирано и донекаде огорчено, а тоа влијаеше на мојата способност да бидам подеднакво ефективна во мојата улога“, сведочеше психологот.

Пред да прифатите каква било задача што ветува зголемена видливост, треба да имате „формално и финансиско признание за улогата што треба да ја преземете“, советува Хоршам-Братвејт.

Но, важно е да знаете дека бесплатната дополнителна работа треба да се проучува од случај до случај, бидејќи понекогаш тоа навистина може да ви помогне во кариерата. Важно е добро да се процени.

 Почекајте работите да се подобрат
Тренерот за кариера Нел Вулфхарт изјави дека ова е лош совет кој често го гледала кај клиентите кои остануваат на работа иако проблемот што ги мачи не се менува. Вулфхарт го наведува класичниот пример кога некој колега се откажува, а од вас се бара да ги преземете неговите должности.

„Тоа е привремено, ви е кажано. „Ќе ангажираме замена што е можно поскоро“, а тие не го прават тоа. И продолжуваш да работиш две работни места. Секогаш кога ќе прашате кога работите ќе се променат, тие ви велат: „Промената доаѓа, менаџментот работи на тоа“, опиша Вулфхарт.

Вулфхарт рече дека клиентите честопати доаѓаат кај неа и прашуваат дали треба да се откажат бидејќи ветената награда, унапредување или покачување не пристигнала.

Тие знаат дека рационално има смисла да се поднесе оставка, но секогаш постои чувство на надеж дека одговорниот ќе го одржи зборот, и покрај недостигот на докази за спротивното“, рече тренерот од кариера.