Спасувачките пакети на банките го поттикнуваат растот на Волстрит

14

Берзанските индекси пораснаа на Волстрит во четвртокот, бидејќи стравувањата од криза се намалија благодарение на спасувачката програма на две банки и додека инвеститорите се надеваа на забавување на темпото на зголемување на каматните стапки од страна на американската централна банка.

Dow Jones зајакна 1,17 отсто, на 32.246 поени, додека S&P 500 порасна за 1,76 отсто, на 3.960 поени, а индексот Nasdaq 2,48 отсто, на 11.717 поени.

Откако со денови беше под притисок поради колапсот на две американски банки – Силиконската долина (SVB) и Signature – индексот на банкарскиот сектор S&P 500 вчера порасна за повеќе од 2 отсто, бидејќи инвеститорите беа охрабрени од помошта на First Republic Bank.

Поради финансиски проблеми, цената на акцијата на таа банка драстично падна во претходните денови, но вчера група големи банки, меѓу кои и JP Morgan Chase и Morgan Stanley, одлучија да депонираат 30 милијарди долари во First Republic.

„Банките се грижат една за друга. Минатиот викенд пропаднаа две банки, што ја поткопа довербата во системот, па сега најголемите банки ја спасуваат онаа што ја сметаат за поважна“, вели Џон Августин, директор во Хантингтон Приват Банка.

Благодарение на ова, стравувањата од банкарска криза стивнаа. Дотолку повеќе што ден претходно швајцарската централна банка одобри кредитна линија од 54 милијарди долари за помош на Credit Suisse.

На пазарот позитивно се одразуваат и шпекулациите дека поради проблеми во банкарскиот систем и ублажување на инфлаторните притисоци, американската централна банка би можела да го забави темпото на зголемување на каматните стапки.

Уште минатата недела се очекуваше дека ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки за агресивни 0,50 процентни поени на состанокот во март, но сега многумина веруваат дека каматните стапки ќе бидат зголемени за 0,25 процентни поени, а некои веруваат дека ФЕД нема да воопшто да ги зголеми каматните стапки овој месец.

Европската централна банка (ЕЦБ) вчера ги зголеми клучните каматни стапки за 0,50 процентни поени, иако на пазарот се шпекулираше дека проблемите во банките може да ја доведат ЕЦБ до поблаг пораст на каматите.

И покрај определбата на ЕЦБ, цените на акциите вчера пораснаа на европските берзи. Лондонски FTSE индекс зајакна 0,89 отсто, на 7.410 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 1,57 отсто, на 14.967 поени, а париски CAC 2,03 отсто, на 7.025 поени.