Србија преговара со два автомобилски гиганти

70

Србија во моментов е во преговори со два производители на автомобили. Едниот е најголем европски, другиот светски производител. Еден ќе донесе одлука на крајот на јули.

Ова пред неколку дена го изјави претседателот Александар Вучиќ, зборувајќи за можноста за доаѓање на нови големи инвеститори во Србија, а после тоа пазарните експерти почнаа да шпекулираат кога конкретно би очекувале.

Некои велат дека во игра би можел да биде и Фолксваген, кој пред неколку години беше заинтересиран да дојде во Србија. На почетокот на 2019 година, овој германски гигант го стесни изборот на земји во кои имаше намера да отвори нова фабрика.

Покрај Србија, првично се натпреваруваа Северна Македонија, Бугарија и Турција. Тогаш изборот беше стеснет на запад од Турција и Маниса кај Измир, а потоа плановите на гигантот беа нарушени со доаѓањето на короната.

На прашањето за кои автомобилски компании може да се работи, Слободан Ачимовиќ, професор на Економскиот факултет во Белград, рече дека најверојатно се работи за Фолксваген, што беше актуелно и пред неколку години.

„Мислам дека Фолксваген тогаш ја избра Турција, но колку што разбрав на крајот се откажа од таа инвестиција. Во таа смисла, многу е можно сега да зборуваме токму за таа инвестиција за која се зборуваше пред неколку години. Ова, исто така, укажува на важноста на Фолксваген, бидејќи секоја паметна компанија инвестира во време на криза со надеж дека пазарот ќе почне да расте брзо со, се разбира, целосна смиреност во синџирите на снабдување во автомобилската индустрија“, заклучува за Курир Слободан Аќимовиќ.

Зборувајќи за доаѓањето на автомобилскиот гигант во Србија, професорот на Економскиот факултет во Белград, Љубодраг Савиќ, за Блиц изјави дека не може да погоди за кои компании може да се работи.

„Се прашувам, сепак, дали нешто такво сега е реално. Ако ги донесеме како  Фиат, каде што државата истури пари, а сега фабриката не работи, јас не сум за тоа, но ако имаше поинакво, подобро уредување, тогаш ок“, рече Савиќ.