Српски старт – ап направи Uber за авиони

49

Светската економија се соочува со предизвикувачки период и светската старт – ап сцена нема да биде изземена. Сепак, дали научивме нешто и дали постои “проверен рецепт“ и дали кризата може да биде можност за иноватори? Апсолутно, само е важно идните стартапи да го сторат она што  најдобро го знаат – да ја препознаат потребата и да понудат генијално решение.

Па така, белградски старт – ап направи платформа којашто е наједноставно речено Uber за авиони – неколку чекори до посакуваниот лет.

Група девелопери од Белград со познавање од воздухопловната индустрија го создаде Ivoy, пишува Telegraf. rs.

Апликацијата овозможува на крајниот корисник да бира помеѓу слободните капацитети по услови кои нему му одговараат, додека од друга страна постои оператор или сопственик на авион кој ги задоволува тие барања. Ново е и тоа што ќе може да се плаќа со биткоин.

Ivoy Jetsе  производ на белградски тим претприемачи и програмери кои ја направија оваа платформа за резервација на приватни (чартер) авиони.
Поконкретно, тоа е платформа каде што корисниците на услугата можат да стигнат до посакуваниот лет во само неколку чекори, во време кога им е потребен патување.

“Во оваа ситуација го претставуваме дигиталниот контролор на процесот на пристап до услугите на операторите со цел да се подобри квалитетот на самата услуга“, вели за Telegraf rs. директорот на компанијата зад платформата Зоран Тадиќ.

Тој рече дека сакаат да користат технологија за цели што првенствено ќе им помогнат на клиентите да најдат најдобра услуга за своите пари со барање лет за даден ден, број на патници и дали сакаат да го споделат летот со други патници или сакаат да се сами.

“Нашата платформа го овозможува сето ова. Најдобриот дел е што операторите се натпреваруваат едни со други за максимално да го исполнат секое барање направено преку нашата платформа и во исто време по најдобри можни цени“, вели Тадиќ.

Фото:Pixabay