Српскиот кондитор Банини на продажба во март

3

large

Судот во Зрењанин донесе одлука имотот на фабриката за кондиторски производи Банини од Кикинда, на 23 март да се понуди на продажба по почетна цена од 15 милиони евра, што е половина од проценетата вредност, пишува Блиц.

Според неофицијални извори, за купување се заинтересирани повеќе купувачи од Србија и надвор од неа, а како најсериозен купувач се издвојува Јафа од Црвенка.

Банини е во стечај од април минатата година, а проблемите почнаа во 2010 година, кога фабриката се задолжи поради изградба на нов погон со цел проширување на капацитетот.

Банини е основана 1979 година. Некои од нејзините препознатливи брендови се Ноблице, Њамб, Банини колачи, Трик, Тото, Рум Касато.