Стартап милионер објаснува како треба да изгледа доброто CV

79

Оние кои бараат работа генерално се принудени да испраќаат резимеа на десетици слободни работни места, надевајќи се дека ќе најдат што е можно поскоро. Меѓутоа, често се случува само неколку од тие десетици работодавци да одговорат. Причините за тоа можат да бидат различни – од лошо напишано CV и мотивационо писмо, до потенцијално несовпаѓање во тимот. Сепак, работодавците најпрво се среќаваат со нашата биографија и врз основа на тоа одлучуваат дали да нè поканат на интервју.

Лука Трикиќ, основач на компанијата Connect the Dots и српскиот стартап милионер, открива како треба да изгледа доброто CV, но и што може да го одврати работодавецот.

Што прво го привлекува вниманието на работодавците во CV и мотивационо писмо?

Како што објаснува Лука за Нова.рс, најважно е CV-то да биде кратко, јасно, со важни работи ставени во преден план, со голем фонт.

– При изборот на кандидати прегледуваме големи количини биографии, па затоа ни е важно за неколку секунди да можеме да ги собереме сите најважни информации. Исто така, ако CV влезе во потесниот круг, повторно ќе го погледнат повеќе луѓе, па заштедата на време е повеќекратна – вели Лука.

Според него, вештината на прецизно и концизно презентирање е она што најмногу се цени кога се пишува биографија.

Кога станува збор за мотивационите писма, Лука објаснува дека тие генерално се повеќе вклучени во потесниот круг, но дека и тука е важно да се биде прецизен.

– Треба јасно да се објасни како вие лично се вклопувате во точната компанија за која аплицирате и што е конкретно во неа што ќе влијае на успехот на соработката – додаток.

Предмети што мора да ги содржи резимето

Како што истакнува тој – стандардниот формат на CV е генерално добар.

– Содржи основни информации, работна историја, образование, вештини и мал дел со хоби и други активности. Сликата е секогаш добар детал, кој убаво го надополнува CV-то – вели Лука.

Она што ретко се гледа, а всушност многу влијае на изборот на кандидатите е додатокот со препораки.

– Секогаш би советувал да собереме три или четири добри референци, се разбира во случај да имаме претходно работно искуство – истакнува Лука.

Недостатоци на CV 

Некои работи што ги имате или ги немате во резимето што му го испраќате на работодавачот може да одлучат дали ќе бидете поканети на интервју.

– Тука спаѓаат и изоставувањето на некои основни податоци, суштински делови, нелогичност, неуредност и слични работи – наведува тој.

Што се случува кога двајца кандидати се „еднакви“?

Како што објаснува соговорникот на Нова, во вакви ситуации речиси секогаш се оди на разговор.

– А ако се слични по квалификации, тогаш се гледа подобро културно вклопување, но и карактерни црти. Во тој случај најчесто ги вклучуваме сите останати членови на тимот со кои би работеле тие кандидати, па се обидуваме да процениме кој најдобро би се вклопил во тој тим – заклучува Лука.