Стартап сака да обезбеди брз интернет на Месечината до 2024 година

81

Aquarian Space се пофали дека добил 650.000 долари за да развие широкопојасна интернет конекција што ќе ги поврзе Земјата, Месечината, а можеби дури и Марс. Овој стартап има намера да го постави својот прв лунарен систем пред 2024 година.

Иако милијарди се трошат за лансирање вселенски мисии за научни цели, поради ограничените комуникациски способности во меѓупланетарниот простор, може да се пренесат само дел од виталните научни податоци собрани од постоечките сателити. Во Aquarian Space се убедени дека „може и подобро“.

Нивниот Solnet систем ќе користи сателитски мрежи со голема брзина за пренос на податоци со брзина од 100 мегабити во секунда. Стартапот не е под влијание на спецификациите, но е познато дека работи со американски партнери од програмата на НАСА за комерцијални услуги за лунарно оптоварување (CLPS). Тоа е програма за поддршка на приватниот сектор во развојот на машини за лунарните мисии „Артемис“.

„Имаше 13 лендери, орбитери и ровери на и околу Месечината минатата година“, објаснува Кели Ларсон, извршен директор на Aquarian Space, најавувајќи дека до 2030 година ќе има околу 200. Околу нив ќе се изгради лунарна економија од милијарди долари. Но, за тоа навистина да се случи, вели таа, потребни ни се цврсти и сигурни комуникации Земја-Месечина.

Се разбира, Aquarian Space не е единствената компанија која гради вселенска комуникациска инфраструктура. SpaceX неодамна доби јавна пофалба за користењето на своите интернет сателити Starlink за да им помогне на луѓето во Украина да останат поврзани дури и по руската инвазија. Истата сателитска мрежа наскоро ќе биде тестирана за вселенска комуникација од целосно цивилната мисија Polaris Dawn.

Сепак, НАСА предупреди дека Starlink може да им отежне на астрономите да откријат потенцијално катастрофален астероид кој би се упатил кон Земјата. Во меѓувреме, Aquarian Space, тврди дека неговите сателити ќе обезбедат податоци за планетарна одбрана, вклучително и детекција на астероиди, и ќе учествуваат во Програмата за свесност за ситуации во вселената (SSA).

Станува збор за иницијатива на Европската вселенска агенција која има за цел да обезбеди навремени и точни информации за вселенската средина, особено за опасностите во орбитата и во копнената инфраструктура.

Aquarian Space навистина мора да работи напорно за да се разликува од Starlink и SpaceX, најголемиот партнер на НАСА во последниве години. Помагањето да се спречи уништувањето на цивилизацијата на Земјата е добар почеток.