Stellantis ја лансира алатката Virtual Cockpit со помош на BlackBerry

10

Virtual Cockpit го повторува искуството во кабината на кој било модел, дозволувајќи им на дизајнерите да прават промени во реално време

Stellantis објави нова алатка наречена „Virtual Cockpit“ која наводно ги забрзува развојните циклуси на инфозабавната технологија до 100 пати. Технологијата го користи софтверот на BlackBerry QNX Hypervisor преку облакот Amazon Web Services, виртуелно реплицирајќи ги контролите на автомобилот и системите за инфозабава за полесна проценка.

Благодарение на новата алатка, дизајнерите и инженерите на Stellantis можат да го реплицираат „искуството во кокпитот на одредена марка и возило“ со „минимален напор“. Уште поважно, тие можат да прават промени во реално време врз основа на повратните информации од клиентите, подобрувајќи го корисничкото искуство.

Според производителот, виртуелните претстави на графички, аудио, екран осетлив на допир, глувче и влезови на тастатура се однесуваат „исто како што би се однесувале во вистински автомобил, но без потреба да се менува главниот софтвер што ги работи“. Како резултат на тоа, процесот на развој е значително забрзан, постигнувајќи нешто што порано траеше со месеци во еден ден.

Надградување на соработката

Ив Бонефонт, главен директор за софтвер во Stellantis рече: „Софтверот станува сè поклучен во возилата, што нè наведува да иновираме во тоа како го развиваме и потврдуваме. Со нашиот виртуелен кокпит, го револуционизираме не само нашиот пристап, туку и пристапот на нашите добавувачи и партнери во индустријата. Во суштина, ние можеме да се доближиме до потребите на нашите клиенти преку оваа Virtual Cockpit технологија со побрзи развојни циклуси, побрзи циклуси за повратни информации и побрза испорака на технологијата што ја користат и ја сакаат. Тоа е скок кон иновација и ефикасност на прво место на клиентите во автомобилскиот свет“.

Blackberry QNX објави дека небрендирана демонстрација на QNX Hypervisor ќе биде достапна на Саемот за потрошувачка електроника (CES) во Лас Вегас помеѓу 9 и 12 јануари. Софтверската платформа е веќе достапна на облак како издание за ран пристап, а деталите за нејзината општа достапност ќе бидат објавени подоцна во 2024 година.

Како потсетување, соработката на Stellantis со провајдерот на облак на Amazon Web Services беше најавена во 2022 година. Компанијата верува дека софтверот е „клучен градежен блок“ за иднината на мобилноста и реализацијата на стратешкиот план Stellantis Dare Forward 2030.

Преземено од Avtoplus.mk