Subway се продава за речиси 10 милијарди долари

50

Инвестицискиот фонд Roark Capital се приближува кон договорот за купување на синџирот за брза храна Subway за околу 9,6 милијарди долари.

На наддавањето учествуваат уште две компании, но понудата на Roark Capital е најблиску до победа. Според Wall Street Journal, финализирањето на зделката се очекува на крајот на неделата.

Познат по своите сендвичи долги еден метар, како и по рестораните за брза услуга, Subway е во сопственост на две основачки семејства повеќе од пет децении и бара купувач од почетокот на годината.

Тој е осми по големина ланец ресторани во САД, со приближно 37.000 ресторани ширум светот.

Како Subway стана голем?
Subway стана еден од најголемите синџири на ресторани во светот со агресивно градење на нови локации, но попушти во последната деценија. Глобалната продажба на синџирот достигна врв од 18 милијарди долари во 2012 година. По тој врв, продавниците почнаа да се затвораат и франшизите го напуштија системот, додека новите ривали се проширија.

Покојниот ко-основач Фред Де Лука го водеше синџирот со децении пред да му биде дијагностицирана леукемија, а неговата сестра Сузан Греко ја презеде компанијата во 2015 година, за да се пензионира во 2018 година.

Џон Чиџи, првиот извршен директор на синџирот надвор од основачкото семејство на Subway, работи на пресврт на синџирот откако го презеде кормилото во 2019 година. Тој очигледно не успеа.

Роарк Капитал со седиште во Атланта не е непознат за инвестирање во ресторани и храна. Неговото портфолио ги вклучува набавувачите на геврек Auntie Anne’s, синџирите за сендвичи Arby’s и Jimmy John’s, како и брендовите за сладолед Baskin-Robbins и Carvel.