Сушата во Виетнам ја зголемува цената на еспресото и инстант кафето

31

Виетнам, вториот по големина производител на кафе во светот, беше погоден од силна суша, што доведе до загриженост за зголемувањето на цените на еспресото и инстант кафето.

Виетнамската трговска берза (MVX) очекува производството на кафе да се намали меѓу 10 и 16 отсто поради екстремните горештини што ја погодија земјата помеѓу март и почетокот на мај, рече регионалниот претставник на Central Highlands Нгујен Нгоц Кујн.

Иако времето е подобрено во последните недели, останува нејасно дали тоа ќе помогне да се зголеми производството и да се намалат цените на зрната робуста, сортата која најчесто се среќава во еспресото и инстант кафето, од кои Виетнам е најголемиот производител во светот.