Светска “војна“ за вакцини

22

По Втората светска војна, до крајот на Студената војна, целиот свет постојано се плашеше од можноста за нов конфликт, пред сè од нуклеарно оружје. Глобалната политичка сцена е насочена кон спречување на потенцијална катастрофална војна, така што веќе 75 години нема големи судири од светски размери.

Сепак, се чини дека е започната нова војна, што не е водена од нуклеарен арсенал. Покрај тоа, сè уште никој не испукал ниту еден куршум, а сепак сите држави, особено најсилните, се целосно ангажирани.

Важно е да се потенцира и дека во денешната битка, војската и полицијата имаат секундарна улога, додека банкарите, политичарите и фармацевтската индустрија се во првите редови.

Заразата со која се соочи човештвото го откри најлошото во постојната светска конфигурација. Меѓународните институции, пред сè Обединетите нации и Светската здравствена организација, се покажаа како фигури, со недоволни права и капацитети да играат поголема улога, особено не во кризни ситуации.

Се покажа дека ниту бројните договори за соработка меѓу државите, ниту потпишаните договори се доволни за сите ние да се фокусираме на запирање на смртоносната епидемија на организиран начин. Секој гледа само за себе, честопати игнорирајќи го својот прв сосед, дури и да му бил најблизок политички пријател.

Едноставно кажано, вакцинацијата, најбезбедната заштита, им е достапна пред сè на оние кои имаат вистинска моќ да ја контролираат глобалната политичка сцена и да ја врзат фармацевтската индустрија за себе, пренесува BiF.rs.