Светски берзи: Американските индекси имаа најголем неделен пад во последните пет месеци

34

Цените на акциите на светските берзи драстично паднаа минатата недела, бидејќи инфлациските притисоци не се намалија, па затоа централните банки ги зголемија каматните стапки или најавија дека ќе го сторат тоа, што ќе го забави растот на светската економија.
На Волстрит, Dow Jones минатата недела се лизна за 4,6 отсто на 31.392 поени, додека S&P 500 потона за 5,1 отсто на 3.900 поени, а индексот Nasdaq 5,6 отсто на 11.340 поени.

Најголемиот неделен пад на овие индекси од јануари во голема мера се должи на немилосрдната висока инфлација во САД.

Во петокот беше објавено дека потрошувачките цени во мај пораснале за 8,6 отсто на годишно ниво, додека аналитичарите очекуваа ист раст како и во април, 8,3 отсто.

Како резултат на тоа, надежите на инвеститорите дека инфлацијата го достигнала врвот во април и дека нејзините притисоци ќе се намалат, но и надежите дека Федералните резерви на САД ќе бидат помалку агресивни во затегнување на монетарната политика, драстично паднаа.

„По овој извештај, надежта дека на крајот на летото би можело да следи пауза во зголемувањето на каматите, исчезна. Јасно е дека ФЕД заостанува во обидот да ја стави инфлацијата под контрола “, рече Џејсон Прајд, извршен директор на Гленмед.

Бидејќи инфлацијата е на највисоко ниво во последните 40 години, ФЕД ги зголеми каматните стапки за 0,75 процентни поени од март, а сега се движи од 0,75 до 1 процент.

Се очекува ФЕД дополнително да ги зголеми каматните стапки за по 0,50 процентни поени во јуни и јули, а можеби и во септември, така што клучните каматни стапки би можеле да се движат од 2,50 до 2,75 отсто до крајот на годината.

Покрај инфлацијата и зголемувањето на каматните стапки, несигурноста на пазарот е резултат и на војната во Украина, пореметувања во синџирите на снабдување и забавување на растот на најголемите светски економии.

Затоа, од почетокот на годината, индексот S&P 500 е во минус за повеќе од 18 отсто, па е на работ на „мечкин пазар“, односно кога падот е повеќе од 20 отсто во однос на рекордното ниво.

И ЕЦБ најави зголемување на каматните стапки

А на европските берзи цените на акциите драстично паднаа минатата недела, меѓу другото и затоа што Европската централна банка (ЕЦБ) сигнализираше дека наскоро ќе почне да ја заострува монетарната политика.

По својата редовна седница, ЕЦБ во четвртокот објави дека ќе ги прекине стимулациите за економијата на еврозоната во јули и ќе ги зголеми клучните каматни стапки за првпат од 2011 година за да ја ограничи инфлацијата, која е на рекордно ниво во еврозоната.

Иако ваквите пораки беа очекувани, најавата за можно покачување на каматите во септември повеќе од очекуваното изврши притисок врз пазарот на капитал.

И економскиот раст на еврозоната е забавен во последните месеци поради високата инфлација и војната во Украина.

„Светските берзи се под притисок по извештаите на ЕЦБ и зголемените проценки за инфлацијата во еврозоната. И додека цените на нафтата продолжуваат да растат, сè уште не е јасно дали инфлацијата го достигнала својот врв. Финансиските пазари се нервозни“, пишуваат аналитичарите на АНЗ во врска со состојбата на пазарите.

Лондонскиот FTSE индекс се лизна за 2,9 отсто минатата недела, на 7.317 поени, додека франкфуртски DAX потона за 4,8 отсто на 13.761 поен, а париски CAC 4,6 отсто на 6.187 поени.

На токиската берза, пак, индексот Nikkei зајакна 0,2 отсто, на 27.824 поени.