Светски берзи: Индексите пораснаа втора недела по ред

13

Цените на акциите на светските берзи пораснаа втора недела по ред, благодарение на растот на технолошкиот сектор и надежта на инвеститорите дека американската централна банка, ФЕД, нема дополнително да ги зголемува каматните стапки.

На Волстрит, Dow Jones зајакна за 1,4 отсто во претходните пет работни дена, на 34.837 поени, додека S&P 500 порасна за 2,5 отсто, на 4.515 поени, а индексот Nasdaq порасна за 3,2 отсто, на 14.031 поени.

Растот на индексот, меѓу другото, се должи и на корекцијата на цените на акциите по остриот пад во првиот дел од август. Минатата недела, технолошкиот сектор порасна најмногу, благодарение на надежите на инвеститорите во однос на развојот на вештачката интелигенција (ВИ).

Пазарите се поддржани и од надежта на инвеститорите дека американската централна банка нема дополнително да ги зголемува каматните стапки.

Иако претседателот на ФЕД Џером Пауел неодамна изјави дека инфлацијата е сè уште превисока и дека централната банка е подготвена дополнително да ги зголеми каматните стапки, инвеститорите се надеваат дека во наредните месеци инфлацијата ќе се олесни доволно за ФЕД да го запре циклусот на покачување на цената на парите.

Низа податоци укажуваат дека американската економија и пазарот на труд „се ладат“ и дека инфлаторните притисоци постепено се намалуваат.

Иако инфлацијата останува далеку над целното ниво на ФЕД од 2 отсто, новите податоци ги поддржаа надежите на инвеститорите дека централната банка нема дополнително да ги зголеми каматните стапки.

Така, на пазарот на пари се проценува дека има речиси 90 отсто шанси ФЕД да ги остави каматните стапки непроменети на состанокот во септември. Исто така, се проценува дека има повеќе од 50 отсто шанси ФЕД да не ги промени каматните стапки ниту во ноември.

Се чини дека се повеќе инвеститори мислат дека циклусот на зголемување на стапката е зад нас, па почнуваат да купуваат акции, вели Сем Стовал, стратег во CFRA Research.

Инвеститорите, исто така, се надеваат дека Европската централна банка (ЕЦБ) би можела барем да одмори од зголемувањето на каматните стапки, иако инфлацијата во еврозоната не се намалува толку брзо како што се надеваа.

Поради тоа, оваа недела пораснаа и цените на акциите на европските берзи. Лондонски FTSE индекс зајакна 1,7 отсто, на 7.464 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 1,3 отсто, на 15.840 поени, а париски CAC 1,1 отсто, на 7.296 поени.