Светски недостиг на литиум веќе во 2025 година?

16

Светот може да се соочи со недостиг на литиум бидејќи побарувачката за металот расте, а некои аналитичари предвидуваат дека тоа би можело да се случи веќе во 2025 година.

Други предвидуваат дека недостигот може да се продолжи. BMI, истражувачка единица на Fitch Solutions, беше меѓу оние кои предвидуваа дефицит на снабдување со литиум до 2025 година.

Во неодамнешниот извештај, BMI го припиша дефицитот во голем дел на кинеската побарувачка за литиум, која е поголема од нејзината понуда, пишува Cnbc.

„Очекуваме просечен годишен раст од 20,4% на кинеската побарувачка за литиум само за ЕВ во текот на 2023-2032 година“, се вели во извештајот.

Спротивно на тоа, понудата на литиум во Кина ќе порасне за само 6% во истиот период, рече BMI, додавајќи дека стапката не може да исполни ниту една третина од предвидената побарувачка.

Кина е трет по големина светски производител на литиум, кој е составен дел на батериите за електрични возила. Во 2021 година, светот произведе 540.000 метрички тони литиум, а до 2030 година, Светскиот економски форум предвидува дека глобалната побарувачка ќе достигне над 3 милиони метрички тони.

Според прогнозите на S&P Global Commodity Insights, продажбата на електрични возила се очекува да достигне 13,8 милиони во 2023 година, но последователно ќе скокне на повеќе од 30 милиони до 2030 година.

– Ние суштински веруваме во недостаток на литиумска индустрија. Се разбира, предвидуваме зголемување на понудата, но побарувачката ќе расте со многу побрзо темпо – изјави Корин Бланшар, директорка за истражување на литиум и чиста технологија на Deutsche Bank.

До крајот на 2025 година, Бланшар гледа „скромен дефицит“ од околу 40.000 до 60.000 тони еквивалент на литиум карбонат, но предвидува поширок дефицит од 768.000 тони до крајот на 2030 година.

Други аналитичари не гледаат дека дефицитот доаѓа толку брзо, но сепак предвидуваат дефицит до крајот на деценијата. Додека повеќе рудници за литиум и проекти за истражување на рударството кои доаѓаат на интернет би можеле да ја поддржат растечката побарувачка, тоа само би ја продолжило пистата за уште неколку години, според проценките на Ristad Energy.

Според компанијата за енергетско истражување, стотици проекти за литиум моментално се во фаза на истражување, но сложеноста во геологијата и долгиот процес на издавање дозволи остануваат предизвици.

Според Рефинитив, во моментов има само 101 рудник за литиум во светот. Потпретседателката на Ristad Energy, Сузан Зоу, проценува дека вкупната понуда на рудникот за литиум ќе се зголеми за 30% и 40% на годишно ниво во 2023 и 2024 година, и дека рударите ќе продолжат да ги развиваат постоечките и гринфилд проекти во услови на „глобален обид за електрифицирање на транспортот“.

Иако тоа би можело да укаже на глобална презаситеност на литиум следната година, недостигот може да почне да ги мачи синџирите на снабдување во 2028 година.

„Во следните неколку години, иако снабдувањето со литиум може да остане адекватно на глобално ниво, регионалните нерамнотежи во снабдувањето се сè уште неизбежни“, додаде Зоу, истакнувајќи дека регионалниот капацитет за рударство и преработка во САД и Европа можеби нема да може да ја следи побарувачката на ЕВ. батерии .

„Глобалниот синџир на снабдување со батерии може повторно да најде недостиг на литиум кој се приближува кон крајот на оваа деценија кога растот на понудата можеби нема да биде во чекор со растот на побарувачката“, рече таа.

Во тоа сценарио, Зоу рече дека цените на литиумот би можеле да се зголемат до своите највисоки нивоа на сите времиња во 2022 година, што за возврат ќе ги зголеми трошоците за производство на батерии. Цените на литиум карбонат се зголемија на рекордни 600.000 јуани за тон во ноември 2022 година, повеќе од 12 пати од цените во јануари 2021 година, пренесува Телеграф.рс.