Светски пазари: Индексите тонат поради банкарската криза

46

Индексите на најважните светски пазари беа крајно нестабилни минатата недела, бидејќи инвеститорите стравуваат од нова банкарска криза по колапсот на две американски банки и проблемите во неколку други банки, вклучително и Credit Suisse.
На Волстрит, Dow Jones минатата недела загуби 0,2 отсто, на 31.861 поен, додека S&P 500 порасна за 1,4 отсто, на 3.916 поени, а индексот Nasdaq 4,4 отсто, на 11.630 поени.

Минатата недела започна со остар пад на тие индекси поради колапсот на две американски банки -SVB и Signature – што предизвика страв од избувнување на нова банкарска криза, слична на онаа во 2008 година, која го турна светот економијата во рецесија.

Американската централна банка брзо започна програма за одржување на ликвидноста, но во следните денови уште неколку банки, вклучително и First Republic, беа под притисок.

Во неволја се најде и Credit Suisse, втората по големина швајцарска банка. Во средината на неделата, берзите донекаде закрепнаа бидејќи група големи банки, вклучувајќи ги JP Morgan Chase и Morgan Stanley, одлучија да депонираат 30 милијарди долари во First Republic.

Фото: Facebook